„Cred ca muzica in sine este vindecatoare”, a spus odata muzicianul american Billy Joel. „Este o expresie exploziva a umanitatii. Este ceva care ne atinge pe toti. Indiferent din ce cultura provenim, toata lumea iubeste muzica.” Cei mai multi dintre noi ar fi de acord din toata inima cu aceasta afirmatie, iar aceasta legatura universala cu muzica este cea care i-a determinat pe cercetatorii din intreaga lume sa investigheze potentialul terapeutic al acesteia.
Reducerea durerii si a anxietatii
Bob Marley a cantat odata: „Un lucru bun la muzica, cand te loveste, nu simti nicio durere.” Potrivit unor studii, aceasta afirmatie ar putea sa sune adevarat.
La inceputul acestui an, MNT a relatat despre un studiu condus de Universitatea Brunel din Marea Britanie care a sugerat ca muzica poate reduce durerea si anxietatea pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala.
Analizand 72 de studii controlate randomizate care au implicat peste 7.000 de pacienti care au fost operati, cercetatorii au descoperit ca cei carora li s-a ascultat muzica dupa procedura au declarat ca au simtit mai putina durere si anxietate decat cei care nu au ascultat muzica si, de asemenea, era mai putin probabil ca acestia sa aiba nevoie de medicamente pentru durere.
Acest efect a fost si mai puternic in cazul pacientilor care au avut posibilitatea de a alege muzica pe care o ascultau. Dr. Catharine Meads, conducatorul studiului, a declarat pentru MNT:
„Daca muzica ar fi un medicament, ar fi comercializabila. […] Muzica este o interventie neinvaziva, sigura si ieftina, care ar trebui sa fie disponibila pentru toti cei care se supun unei interventii chirurgicale”.
Acest studiu este doar unul dintre multele care saluta muzica pentru efectele sale impotriva durerii. In martie 2014, cercetatorii din Danemarca au descoperit ca muzica poate fi benefica pentru pacientii cu fibromialgie – o tulburare care provoaca dureri musculare si articulare si oboseala.
Potrivit cercetatorilor, ascultarea de muzica calma, relaxanta, aleasa de ei insisi, „a redus durerea si a crescut semnificativ mobilitatea functionala” in randul a 22 de pacienti cu fibromialgie.
Dar de ce muzica pare sa atenueze durerea? Desi mecanismele exacte raman neclare, multi cercetatori cred ca unul dintre motive este ca ascultarea muzicii declanseaza eliberarea de opioide in creier, analgezicele naturale ale organismului.
Dr. Daniel Levitin, de la Universitatea McGill din Canada, si colegii sai vorbesc despre aceasta teorie intr-o recenzie din 2013, citand cercetari care au constatat ca oamenii au simtit mai putina placere ascultand cantecul lor preferat atunci cand li s-a administrat Naltrexone – un medicament care blocheaza semnalele opioide – sugerand ca muzica induce eliberarea de opioide pentru a usura durerea.
Din aceasta cauza am gasit si alte articole care arata beneficiile muzicii, pe RevistaOMF se discuta despre Evolutia Muzicii, pe cand pe alte bloguri, exemplu Refu Blog, descoperim cum putem sa avem o aplicatie de download muzica in telefonul nostru.