Secrete pentru rețete care ies perfect

de WTA.ro

Să gătești pentru cei dragi este o sursă de bucurie. Mai mult, timpul petrecut în bucătărie este considerat timp de calitate, iar transformarea ingredientelor în preparate gustoase și apetisante, una dintre cele mai bune terapii antistres și o cale ideală pentru a-ți alimenta încrederea în tine. 

Pentru preparate care-ți ies perfect folosește și următoarele secrete. 

Folosește tehnologia

La capitolul tehnologie, includem de la termometrul pentru carne până la electrocasnicele care te ajută să toci, să tai sau să pasezi. Fiecare are un rol important, deci, nu ezita să le utilizezi. Scutesc din timpul pe care-l petreci în bucătărie și te ajută să obții preparate perfecte. 

Activează funcția de preîncălzire, atunci când coci prăjituri, pâine sau cozonac. Compoziția va crește uniform și va rămâne pufoasă în interior. Ventilatorul are rolul de a distribui uniform căldura, ceea ce ajută substanțial la creșterea egală a aluaturilor. Sistemul de coacere asistată, cu sau fără aburi, de care dispune un aragaz pe gaz, contribuie la reușita fripturilor, indiferent de tipul cărnii. Acestea se vor rumeni perfect la exterior și vor rămâne suculente la interior. 

Înlocuitori pentru ingrediente banale

Una dintre regulile succesului în bucătărie cere să citești atent lista de ingrediente și să verifici dacă dispui de cele necesare și în cantitatea indicată. Se întâmplă însă să descoperi că îți lipsește ceva, după ce ai început să pregătești rețeta respectivă. Există soluții! 

În loc de ouă în preparatele sărate poți să folosești o lingură de semințe de in măcinate în care adaugi trei linguri de apă. Lasă amestecul să stea până ce se îngroașă. O altă soluție o reprezintă amidonul de porumb sau cartofii. În preparatele dulci poate fi substituit cu o banană coaptă (o banană compensează absența a două ouă întregi). Albușul poate fi înlocuit cu zeama în care a fiert năutul (inclusiv cea din conserve). Bătută bine cu telul, produce o bezea crudă veritabilă care are exact același efect ca albușul înspumat. 

Laptele poate fi mereu înlocuit cu orice fel de lapte vegetal, de la cel de soia la cel de migdale sau de nucă de cocos. Cea mai bună soluție rămâne laptele de migdale. 

Brânza poate fi înlocuită cu tofu sau drojdie nutritivă. Aceasta din urmă chiar are aromă de brânză, iar untul și uleiul se pot înlocui reciproc. 

Respectă regulile gătitului clasic 

Trucurile folosite de mamele și bunicile noastre sunt mereu actuale și este recomandat să le aplici de fiecare dacă când este necesar. Iată-le: 

  • Un capac pus pe oala de supă sau ciorbă ori pe apa pentru paste sau atunci când fierbi cartofi va reduce cu cel puțin 20% timpul de gătire, te va ajuta să câștigi timp și vei face economie de energie.
  • Degresează supa după ce aceasta s-a răcit, luând excesul de grăsime care se formează deasupra. 
  • Pune mereu sare peste ceapa pe care o călești în tigaie. Nu se va arde, dar se va carameliza frumos. 
  • Folosește mereu o râșniță de piper și adaugă-l în mâncare doar proaspăt măcinat. Așa te vei putea bucura cu adevărat de aroma lui. 
  • Păstaia de vanilie din care ai folosit semințele pune-o într-un recipient care se închide ermetic, tăiată în bucățele mici, împreună cu două-trei linguri de zahăr pudră. Vei avea zahăr vanilinat veritabil. O păstaie poate aroma mai mult de 250 de grame de zahăr. 

Sunt zeci de alte trucuri utile în bucătărie. Pe unele le poți descoperi pe cont propriu, pe altele le poți adapta și îmbunătăți, astfel încât să fie în acord cu stilul tău. Cert este că fiecare în parte va face experiența gătitului mai plăcută, mai eficientă și din ce în ce mai interesantă. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa