Bugetul personal înglobează toate cheltuielile curente și investițiile pe care le facem. Pentru a fi echilibrat, o parte din venituri ar trebui orientate către un cont de economii. Sunt foarte mult cauzele care pot duce la dezechilibrarea bugetului personal, dar, în egală măsură, există și soluții care reușesc să te ajute să te redresezi și stabilizezi.
Reorganizarea bugetului
Una dintre modalitățile care pot contribui imediat la stabilitate financiară este reorganizarea bugetului. Totul începe cu o analiză onestă a raportului dintre venituri și cheltuieli. Pasul următor îl reprezintă stabilizarea cheltuielilor, în sensul reducerii acestora astfel încât să fie eliminat riscul de a rămâne descoperit între două alimentări succesive ale conturilor personale, din salarii sau alte venituri.
Atunci când încasările sunt mai mici decât cheltuielile, poți apela la un credit nevoi personale 5 ani, care te poate ajuta să te degrevezi de o parte din datorii, reușind stabilizarea bugetului. Secretul este ca ratele la credit să fie cât mai mici. Practic, aplici o metode de refinanțare, folosind instrumente bancare favorabile, cu dobândă fixă sau cu soluții de rambursare, unde rata lunară este descrescătoare.
Fii atent la ofertele băncilor
Statistica arată că oamenii au în general tendința de rămâne fideli unei anumite instituții financiare, chiar dacă ofertele altora le sunt mai avantajoase ori includ facilității utile. Prin urmare, o abordare inteligentă, atunci când vrei să te redresezi și stabilizezi financiar, este să analizezi cu atenție, prin comparație, ofertele băncilor pentru persoane fizice.
Vei descoperi diferențe importante de dobânzi, avantaje la returnare și perioade de grație care-ți pot oferi veritabile supape atunci când ai nevoie. Analizează punctual fiecare oferă, raportează beneficiile pe care le ai la intervale de timp mai mari de un an și fă un estimat pe timp mai îndelungat (de exemplu, cinci ani).
Cere sfaturile unui consilier financiar
Când realizezi analiza situației financiare personale, probabilitatea de a fi subiectiv este foarte mare. O evaluare corectă presupune, în primul rând, obiectivitate, iar pentru aceasta poate fi foarte indicat să apelezi la sfaturile unui consilier financiar.
Acesta nu doar că te poate ajuta să-ți pui bugetul în ordine și să obții stabilitate financiară, dar îți poate furniza și sfaturi utile, care să-ți permită să reduci cheltuielile, să faci economii și chiar investiții rentabile.
Economisește!
Stabilitatea financiară înseamnă să fii consecvent celei mai înțelepte reguli: economisirea. Ideal ar fi ca 20% din venituri să fie transferate într-un cont de economii. Deși nu este mereu posibil să ajungi la acest procent din venituri, important este să reușești să pui bani deoparte, chiar dacă mai puțin. La fel de util este să te abții de la a folosi economiile îndată ce apare o dorință sau nevoie.
Orientează-te și către economiile care vin din reciclarea, reducerea costurilor pentru abonamente, limitarea cheltuielilor ocazionale. Plătește la timp facturile. În felul acesta, vei evita penalitățile. Chiar dacă nu sunt foarte mari, acestea sunt cheltuieli importante, mai ales dacă le vei însuma pe mai multe luni.
Un calendar financiar
Este eficient și te poate ajuta să faci economii. Un calendar financiar înseamnă să știi exact care sunt datele din lună în care primești bani și care sunt zilele din lună și din an în care trebuie să faci, la rândul tău, plăți. Poți să stabilești mereu, în funcție de zilele în care contul tău este alimentat, data la care se fac plățile, astfel încât să te încadrezi în data scadentă.
Include în calendar și plățile automate către furnizori sau pentru impozitele trimestriale, exact la momentul oportun.
Nu este nevoie de diplome sau de un background special pentru a deveni un expert în gestionarea finanțelor proprii. Este nevoie de consecvență, autocontrol și de respectarea unor reguli care, deși pot părea restrictive și neprietenoase, aduc mari avantaje și previn situațiile financiare personale complicate și greu de gestionat.
Sursa foto: Shutterstock.com