Soluții pentru a combate durerea de umeri

de WTA.ro

Stilul de viață sedentar și stresul accentuat, întâlnite cu regularitate în prezent în societatea modernă, constituie importanți factori de risc pentru durerea de umăr. Lipsa activității fizice poate duce la slăbirea mușchilor din jurul umărului și a zonei superioare a spatelui, contribuind astfel la instabilitatea umărului și implicit la creșterea riscului de afecțiuni ale umărului. Cu toate acestea, există multiple modalități eficiente de a gestiona și reduce disconfortul asociat cu problemele umărului, care pot fi adoptate inclusiv de către persoanele sedentare. 

Efectuarea unor exerciții fizice ușoare 

Activitatea fizică moderată sau ușoară, concentrată pe întărirea mușchilor din jurul umerilor, poate contribui la prevenirea recurenței durerii și poate fi benefică în procesul de recuperare pentru persoanele cu ruptura supraspinos sau alte leziuni care implică mușchii din regiunea umerilor. Exemple de exerciții fizice benefice pentru musculatura umerilor includ și yoga sau pilates, practici care îmbunătățeșc inclusiv sănătatea psihică, nu doar pe cea fizică.

Menținerea unei posturi corecte

Orele îndelungate petrecute într-o poziție statică pot contribui la adoptarea unei posturi incorecte a spatelui. O postură inadecvată poate pune presiune suplimentară pe articulația umărului și pe mușchii asociați, ceea ce duce la apariția durerii și a altor complicații. Orice durere de umeri de intensitate ușoară sau moderată care apare în mod brusc și care nu este însoțită de alte simptome este în general o consecință a unei posturi incorecte. În astfel de cazuri, menținerea unei posturi corecte este o măsură necesară atât pentru prevenirea apariției durerilor, cât și pentru ameliorarea lor, dacă există deja dureri. 

Efectuarea unor exerciții simple de întindere 

Practicarea cu regularitate a exercițiilor de întindere pentru zona umerilor, cu accent pe mușchii rotatori, poate îmbunătăți flexibilitatea și poate reduce tensiunea musculară, contribuind la gestionarea disconfortului și la accelerarea procesului de recuperare, în cazul unei rupturi. Efectuarea unor astfel de exerciții nu necesită o pregătire în prealabil și nici un mediu specific. Exercițiile de întindere nu necesită mai mult de câteva minute și în general nu necesită un efort fizic ridicat. Exercițiile pot fi efectuate atât acasă, cât și la birou, în timpul pauzelor de lucru. 

Participarea la ședințe de masaj 

Masajul terapeutic poate fi benefic în reducerea tensiunii musculare și a disconfortului asociat cu problemele la nivelul umărului. Prin mișcări și tehnici specializate, masajul terapeutic vizează relaxarea mușchilor tensionați și implicit îmbunătățirea circulației sanguine și promovarea vindecării țesuturilor. Pentru a obține beneficii maximale și pentru a putea adapta tratamentul la nevoile specifice ale mușchilor afectați, este recomandată apelarea la un terapeut experimentat.

Te-ar putea interesa