Firma care a făcut dezinfecția și dezinsecția în școala din localitatea Neatârnarea a folosit aceiași substanță ca cea folosită în cazul de la Arad, de la Școala Germană. Substanța era retrasă de pe piață după ce i-a fost retras avizul de punere pe piață. Direcția de Sănătate Publică a amendat firma și a dispus distrugerea substanței rămase pe stoc. IPJ Tulcea a deschis în paralel un dosar de cercetare penală.
Timp de aproape o săptămână au fost suspendate cursurile la școala din Neatârnarea după ce mai mulți elevi, dar și cadre didactice au sesizat un miros ciudat în sălile de curs. Doi dintre elevi care s-au simțit cel mai rău, au fost preluați de ambulanțe și trimiși pentru investigații suplimentare la Spitalul Județean Constanța.
Autoritățile competente au demarat verificări, iar acestea au dus la întocmirea unui dosar de cercetare penală și aplicarea unor sancțiuni și măsuri complementare.
„La data de 29 ianuarie, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Beidaud s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanta au fost internați doi elevi de 9 ani, ambii din localitatea Neatârnarea, județul Tulcea, care prezentau stări de greață și vărsături.
În vederea efectuării de cercetări privind o eventuală legătură între starea elevilor și dezinsecția/ dezinfecția efectuată în incinta școlii generale la data de 24 ianuarie și stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs evenimentul, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă“, au precizat reprezentanții IPJ Tulcea.
În același timp, verificările Direcției de Sănătate Publică Tulcea au scos la iveală faptul că una dintre substanțele folosite de firma contractată, aceiași ca și în cazul intoxicării elevilor de la Școala Germană din Arad din data de 20 ianuarie, era retrasă de pe piață.
„S-a folosit o soluție pentru operațiunile de dezinfecție a suprafețelor – TP2, soluție care a avut aviz valabil până în anul 2024. Conform noilor norme, producătorul trebuia să declare, începând cu 1 mai 2018, o substanță din compoziția acesteia. Pentru că producătorul nu a făcut acest lucru, soluția nu se mai regăsește în registrul produselor biocide“, a declarat Marian Gîndac, șef serviciul compartiment control în sănătate publică din cadrul DSP Tulcea .
Direcția de Sănătate Publică a luat măsura aplicării unei sancțiuni în valoare de 10.000 lei firmei de dezinsecție cu sediul în localitatea Babadag, pentru nerespectarea regimului produselor biocide. La sediul societății a mai fost găsită cantitatea de 1,5 litri se soluție, pentru care s-a dispus neutralizarea printr-o firmă specializată. Ulterior, firma în cauză a prezentat Direcției de Sănătate Publică Tulcea, documentele justificative de neutralizare a substanței.