Suspendarea firmei – o soluție pentru întreruperea temporară a activității

de WTA.ro

Ai pus bazele unei societăți comerciale, dar încă nu știi concret ce anume vrei să faci sau poate deții o companie activă, care a ajuns într-un impas? Indiferent de situație, nu te grăbi să închizi firma, ci solicită suspendarea acesteia pentru o perioadă determinată de timp, până reușești să te redresezi. Iată ce implică întreruperea temporară a activității și de ce este o soluție simplă și economică pentru antreprenori.

Ce presupune suspendarea activității firmei?

Prin suspendarea firmei se înțelege întreruperea activității, pentru o perioadă de cel mult 3 ani, fără a-și înceta existența. Această procedură este demarată la solicitarea reprezentantului său legal, fiind diferită de suspendarea făcută de ANAF. Întreruperea temporară a activității reprezintă o soluție mai economică și de scurtă durată comparativ cu dizolvarea voluntară. Pe perioada suspendării societatea comercială devine inactivă, dar își păstrează personalitatea juridică.

  • Suspendarea fără regim derogatoriu

Persoana juridică își întrerupe activitatea păstrându-și obligația depunerii declarațiilor fiscale și a raportărilor financiare. Firma nu are dreptul să emită facturi și nici să înregistreze venituri, dar poate încasa bani din facturile emise anterior suspendării, își poate menține conturile bancare și gestiona sumele deținute. Astfel, își păstrează relația cu furnizorii deoarece nu există obligația sistării contractelor.

  • Suspendarea cu regim derogatoriu

Societatea își întrerupe activitatea fără a mai avea obligația depunerii declarațiilor fiscale, cu excepția bilanțurilor și declarațiilor informative. Firma nu poate desfășura niciun fel de activitate comercială și trebuie să sisteze toate contractele cu furnizorii, inclusiv să-și închidă conturile bancare.

Pentru ambele tipuri de suspendare, firma trebuie să înceteze contractele de muncă active la momentul declanșării suspendării. Suspendarea temporară a activității se poate face pentru o perioadă de maxim 3 ani și poate fi urmată de încă o suspendare pentru aceeași perioadă, fără a relua activitatea.

Cum se face suspendarea activității firmei?

Este important să se țină cont de motivele pentru care se ia în calcul suspendarea. De exemplu, dacă sunt probleme financiare, o astfel de procedură poate fi o modalitate de a evita falimentul. Mai exact, suspendarea oferă o perioadă de respiro pentru a găsi soluții și a relua activitatea cât mai curând posibil. Dacă întreruperea activității este cauzată de alte motive, cum ar fi probleme legate de personal sau de piață, se poate ca suspendarea să fie doar o soluție temporară, care nu rezolvă problemele fundamentale.

Pentru întreruperea activității este necesar să se depună la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă tribunalul unde firma are sediul social, o serie de documente pentru înregistrarea mențiunii:

  • Cerere de înregistrare prin care se solicită suspendarea temporară a activității;
  • Declarație-tip pe propria răspundere din care să rezulte ca persoana juridică nu desfășoară la sediul social, la sediile secundare ori în afara acestora activitățile declarate o perioadă de maxim 3 ani;
  • Hotărârea adunării generale a acționarilor sau asociaților ori decizia asociatului unic privind suspendarea temporară a activității, menționând durata suspendării și momentul reluării activității;
  • Certificatele constatatoare emise în baza declarațiilor pe propria răspundere pentru suspendarea activității;
  • Dovada privind achitarea taxelor, conform prevederilor legale;
  • Împuternicire specială și autentică, dacă este cazul desemnării unor alte persoane pentru îndeplinirea formalităților legale.

Dosarul cu documentele aferente trebuie depus la ghișeul ONRC sau poți suspenda online activitatea firmei tale, rapid și eficient, fără prea mult efort și deplasări inutile.

Ce se întâmplă după perioada maximă de suspendare?

Activitatea firmei poate fi întreruptă doar pentru cel mult 3 ani. În acest timp, reluarea activității poate fi efectuată oricând. După încheierea perioadei de suspendare, compania fie își reia activitatea economică, fie demarează procedura de închidere a firmei. Dacă se optează pentru o nouă perioadă de suspendare, atunci se va depune la ONRC o nouă solicitare de înregistrare a mențiunii.

Acest regim special le poate oferi companiilor posibilitatea redresării și continuării activității. Suspendarea este o soluție eficientă, prin care firmele își păstrează personalitatea juridică, precum și toate documentele oficiale până la reluarea activității.

Te-ar putea interesa