Pentru unii oameni, a cunoaşte tainele gătitului este una din cele mai importante abilităţi pe care o persoană le poate avea. Dar trecerea de la mâncarea comandată de la restaurant sau trimisă la pachet de mama, la cea făcută de propriile mâini pare a fi destul de grea. Din fericire, acest lucru se poate schimba atunci când deţii noţiunile de bază.
La fel ca echilibrarea bugetului sau menținerea plantelor de apartament în viață, gătitul este o abilitate care necesită atât cunoștințe, cât și practică. Deşi astăzi există numeroase ajutoare de nădejde în bucătărie, de la roboţi de bucătărie multifuncționali, până la aparate inteligente de gătit, pentru a putea oferi mâncării un gust bun, trebuie să cunoşti bazele acesteia.
De aceea, am selectat pentru tine top 4 secrete ale bucătăriei care te vor ajuta să prepari mese delicioase:
- Cum să tai corect o ceapă
Abilitățile de bază în manevrarea cuțitului sunt esențiale pentru a găti mai rapid și mai ușor, deoarece atunci când legumele sunt tăiate corect, acestea se gătesc uniform. Tăierea unei cepe este aproape întotdeauna folosită ca exemplu de abilități adecvate de utilizare a cuțitului, pentru că ceapa este, de asemenea, gustul de bază în cele mai multe mâncăruri.
Iată ce trebuie să ştii despre tăierea corectă a cepei:
- începe prin îndepărtarea celor doi poli ai cepei (sus şi jos, capul şi mustăţile etc.) şi îndepărtează, întotdeauna, primul strat al legumei. Acesta este, de cele mai multe ori, amar şi, chiar dacă o vei găti, îţi poate strica gustul mâncării.
- taie ceapa pe lungime şi poziţioneaz-o cu partea plată în jos. Dacă vei face o ciorbă ori o tocăniţă, continuă prin tăierea pe lungime a cepei, făcând astfel felii uniforme. La final, taie-le solzişori, adică transversal, la distanţă mică una de alta. Dacă vrei să faci o salată, să încerci retete creveti sau să prepari legume la cuptor cu pui, atunci poţi să tai bucata de ceapă transversal, în două bucăţi. Astfel, vei obține felii de ceapă tăiată julienne.
- Nu uita de sarea în bucate
Ştim cu toţii că sarea consumată în exces nu este bună pentru sănătate, dar şi că mâncarea fără sare nu are niciun gust. Unul din secretele bucătarilor profesionişti este faptul că ei condimentează cu sare mâncarea pe parcursul preparării ei, la aproape fiecare pas. Aceasta, asociată cu mai multe grăsimi și acid, face o mâncare incredibil de aromată. În plus, este un bun mod de a te asigura că nu adaugi prea multă sau prea puţină sare.
Cunoașterea elementelor de bază ale sării, pe care să o foloseşti ori de câte ori pregăteşti ceva bun de mâncare, este cea mai simplă modalitate de a-ţi îmbunătăţi skill-urile de găit.
- Găteşte oul în toate modurile posibile
În cazul în care nu ai adoptat un stil alimentar vegan, sigur obişnuieşti să mănânci ouă săptămânal. Deşi este un aliment aparent banal, oul are puterea de a transforma o masă simplă, alături de produsele pe care le ai mereu prin bucătărie, în una destul de fancy, dacă îţi doreşti. Însă, înainte de a pregăti bezele şi alte preparate sofisticate din albuş de ou, trebuie să ştii cum să-l găteşti corect.
Există mai multe moduri de a prepara ouăle: ouă fierte, ouă ochiuri, ouă poşate (gătite în apă la fel ca cele prăjite în ulei) sau omletă. Indiferent care este preferatul tău, trebuie să ştii că secretul preparării unui ou constă în temperatura folosită la gătire. Mai exact, pentru a evita să obţii nişte ouă cauciucate, acestea trebuie să fie gătite la foc domol.
- Friptură fragedă ca la restaurant
La fel ca şi în cazul oului, un element important în obținerea unei fripturi fragede este temperatura la care este gătită. Dacă nu vrei să marinezi carnea în diverse sosuri pregătite chiar de tine, pentru ca aceasta să aibă o consistenţă plăcută, trebuie să ai grijă la foc.
Mai exact, fie că este vorba despre carnea de pui ori de porc, tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte. Poţi adăuga apoi uleiul, care trebuie să se încingă, şi abia apoi carnea. Las-o la foc mare în primele minute, pentru ca aceasta să prindă o crustă frumoasă şi scade apoi temperatura. Astfel, carnea ta se va prepara uniform în interior, rămânând fragedă, dar va avea şi o crustă crocantă la exterior.
Înainte de a încerca fel de fel de reţete, respectă cele 4 secrete menţionate mai sus. Acestea stau la baza oricărui preparat reuşit şi te vor ajuta să îţi pregăteşti acasă tot ce pofteşti.
Sursa foto: Shutterstock