Achiziția unei mașini presupune o cheltuială mare, pentru care trebuie să te simți pregătit. În loc să-ți asumi un credit prea mare doar de dragul de-a cumpăra modelul la care visezi, mai bine te limitezi la un buget mai mic și scapi de stresul de a nu putea plăti ratele la timp.
Fie că urmează să ai prima ta mașină, fie că vrei să schimbi modelul actual, trebuie să analizezi multe aspecte înainte de a face alegerea potrivită. În funcție de dotările dorite, anul de producție, numărul de kilometri, motorizare și alte criterii, prețul final va fi mai mic sau mai mare față de bugetul tău. De aceea, este important să ții cont de următoarele sfaturi, pentru a nu lua decizii pripite.
Analizează cât îți permiți să dai pe o mașină
Fii realist și alege tipul de mașină pe care ți-l permiți, chiar dacă nu este cel la care visezi. Mașina în sine este o cheltuială, nu o investiție, pentru că valoarea ei scade în timp, așa că ai încă un motiv în plus să alegi un model mai ieftin, dar potrivit pentru ceea ce ai nevoie.
Odată ce-ți dai seama care este costul pe care ți-l permiți, chiar și prin credit, stabilește bugetul și verifică ce tip de mașină poți lua cu banii de care dispui. De asemenea, analizează dacă o mașină second-hand este o variantă bună, în funcție și de alte cheltuieli care pot apărea sau pe care le ai deja.
Calculează costurile de folosire
Cheltuielile cu o mașină încep după ce ai cumpărat-o. Taxele și impozitele către stat care diferă în funcție de vârstă și istoricul tău sa șofer, asigurarea RCA, rovinieta, ITP-ul și carburanții sunt cheltuieli pe care nu le poți scoate din calcul, la care se adaugă cele pentru reparații în service, loc de parcare și asigurarea CASCO, dacă decizi s-o achiziționezi.
Fă-ți un calcul estimativ și analizează în funcție de costuri ce tip de mașină ar trebui să cumperi. Întreținerea anuală a unei mașini costă cel puțin 5.000 de lei și poate ajunge la câteva mii de euro. Pe lângă aceste cheltuieli, trebuie să ai în vedere și rata lunară.
Analizează cum este mai avantajos să plătești
Este ideal să cumperi o mașină cu banii jos, deoarece te scapă de cheltuieli suplimentare cu dobânzile. Însă ce faci dacă nu dispui de bani lichizi? Ai de ales între leasing, credit auto sau credit de nevoi personale.
Principala diferență între leasing și împrumut bancar este dreptul de proprietate asupra mașinii, care îi revine firmei de leasing până în momentul în care sunt achitate toate ratele. În plus, pentru leasing este necesar un avans de 20% sau chiar de 50% din costul mașinii. În cazul unui credit auto, proprietarul este de la bun început persoana care aplica pentru credit, iar avansul este de 10% și dobânzile sunt mai avantajoase. Există însă obligația de a nu cumpăra o mașină mai veche de 5 ani și de a încheia o asigurare CASCO.
În schimb, în cazul unui credit de nevoi personale nu ai astfel de restricții, doar limita de credit de 200.000 de lei, care trebuie rambursați în cel mult 5 ani.
Ia în considerare subvențiile de la stat
Prima de casare pentru o mașină cu o vechime de cel puțin 8 ani și subvențiile prin programul Rabla Plus te pot ajuta să cumperi o mașină electrică. Mai exact, de la stat poți primi o primă de casare de 6.500 lei și un ajutor de 45.000 lei, dar care să nu reprezinte mai mult de jumătate din prețul pentru o mașină electrică. Cum un astfel de autoturism costă de la 20.000 euro, verifică cursul valutar BNR aici pentru a vedea exact cât plătești în lei, după ce aplici reducerile de la stat.
Strânge bani pentru avans
Indiferent prin ce tip de credit alegi să cumperi mașina potrivită, este important să economisești atât pentru avans, cât și pentru a te împrumuta mai puțin. Economisește lunar din salariu, crește-ți veniturile prin colaborări în afara jobului și vinde lucruri de care nu mai ai nevoie.
Să cumperi o mașină nouă sau second-hand necesită efort financiar. În plus, ai o responsabilitate suplimentară anual. De aceea, sfaturile de mai sus te vor ajuta să analizezi la rece pentru a lua decizia corectă, dacă merită sau nu să cumperi o mașină și dacă da, ce tip de autoturism ar fi mai potrivit să alegi.