Trei obiceiuri sănătoase care te ajută să îmbătrânești frumos

de WTA.ro

Secretul pentru „tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte“ nu a fost încă descoperit, însă au fost identificate mai multe metode prin care poți să îmbătrânești frumos.

Singurătatea și izolarea socială au efecte puternice asupra sănătății. A fost dovedit faptul că, dacă te deconectezi de la activitățile zilnice și refuzi interacțiunea cu prietenii și familia, riscul de îmbolnăvire și de deces prematur este mai mare.

Persoanele care îmbrățișează procesul îmbătrânirii, își mențin sănătatea fizică și au o atitudine pozitivă în privința speranței de viață sunt mai pregătite să facă față cu brio provocărilor care vin odată cu înaintarea în vârstă.

Un comportament responsabil te poate ajută să te bucuri de perioada senectuții, de aceea îți prezentăm câteva obiceiuri care te ajută să îmbătrânești frumos.

Exercițiile fizice

Antrenamentul pe intervale, care constă în exerciții moderate urmate de activitate fizică mai riguroasă, pare să aibă un efect pozitiv asupra procesului de îmbătrânire. Un studiu la care au participat 72 de femei și bărbați sedentari sănătoși, din două grupe de vârstă (sub 30 de ani și peste 72 de ani) a evaluat felul în care sportul îmbunătățește condiția fizică a participanților. Ei au fost supuși la trei tipuri de exerciții: antrenamente riguroase cu greutăți, plimbări scurte cu bicicleta și plimbări moderate cu bicicleta pentru câteva zile și antrenamente cu greutăți în următoarele zile. Participanții din toate cele trei grupuri și-au îmbunătățit condiția fizică, însă cei care au alternat cele două tipuri de activități au înregistrat schimbări solide la nivel celular. Persoanele vârstnice au avut rezultate mai bune decât cele tinere.

Un stil de viață activ este important dacă îți dorești să îmbătrânești frumos. În medie, femeile pot pierde 23% din masa musculară între 30 și 70 de ani. Exercițiile fizice, în special cele de rezistență, pot contribui la creșterea forței și masei musculare, cu atât mai mult cu cât rapiditatea cu care acestea scad se intensifică odată cu vârsta.

De asemenea, să te menții în formă poate contribui la diminuarea pierderilor de memorie legate de vârstă. Potrivit unei cercetări recente, sportul poate reduce simptomele bolii Alzheimer și asta pentru că exercițiile fizice întăresc hipocampul, regiunea creierului asociată cu învățarea și memoria de lucru.

Dieta

Dieta are un rol major în felul în care îmbătrânește corpul. Cercetările au arătat că o dietă slab glicemică, bogată în fructe și legume proaspete, cereale integrale și proteine slabe este cea mai sănătoasă.

Una dintre cele mai bune diete este cea mediteraneană, care poate îmbunătăți sănătatea osoasă, cardiovasculară și neurologică, contribuind astfel la creșterea longevității.

Un studiu realizat în cinci țări europene, la care au participat peste o mie de persoane care au urmat dieta mediteraneană vreme de un an, a arătat că acest regim duce la scăderea nivelurilor proteinei C reactive (CRP), un marker inflamator care are legătură cu îmbătrânirea. Totodată, participanții la studiu au avut niveluri reduse de osteoporoză și pierdere osoasă.

În plus, cercetările au arătat că persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, care urmează dieta mediteraneană, au un risc mai mic de îmbătrânire a creierului. Atrofia creierului este un proces patologic în care se pierd neuronii, conexiunile neuronale și structurile nervoase. Cu cât creierul este mai tânăr, cu atât riscul de a suferi pierderi de memorie și de a gândi neclar și ineficient este mai mic.

Relațiile sociale

Relațiile sociale au un impact puternic asupra stării de sănătate. Studiile au arătat faptul că persoanele care au relații personale puternice trăiesc mai mult, iar cele care interacționează puțin spre deloc cu ceilalți suferă de afecțiuni cronice, printre acestea numărându-se bolile cardiovasculare, imunitatea scăzută, depresia, problemele cu somnul și demența.

O cercetare realizată la Universitatea Harvard a arătat că relațiile apropiate au un impact mai mare asupra calității vieții decât banii, faima, coeficientul intelectual sau clasa socială. De asemenea, a fost dovedit faptul că relațiile sociale întârzie declinul mintal și fizic, fiind benefice pentru o viață lungă și fericită.

Așadar, printre obiceiurile pe care ar fi bine să le adopți dacă îți dorești să îmbătrânești frumos se numără realizarea în mod constant a activităților fizice, urmarea unei diete sănătoase, precum și dezvoltarea și păstrarea relațiilor sociale.

Sursă foto: Lordn/ Shutterstock

Te-ar putea interesa