VIRAL. Zeci de internauți încearcă să convingă o mureșeancă, aflată în Italia, să nu vină acasă!

de WTA.ro

Îngrijorarea mureșenilor privind situația referitoare la noul coronavirus care s-a răspândit rapid la nivel mondial, își face simțită prezența la modul cel mai vizibil cu putință, în ciuda celor care insistă să susțină că totul este doar o invenție, o conspirație. Astfel, postarea în mediul online al unei mureșence aflată în Italia a devenit rapid virală.

Aceasta se interesează prin postarea făcută asupra posibilității de a veni la Tîrgu Mureș dintr-o zonă critică din Italia, cu cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, pentru a-și vizita tatăl bolnav. Imediat, zeci de internauți au început să o convingă să rămână în Italia, justificând și explicând în diferite moduri riscul la care ar expune alte persoane.

Buna ziua știe cineva care e situația pe aeroportul Cluj? Eu locuiesc în Italia în zona critică și ar trebui sa ajung la Tg.Mures mă refer bineînțeles la coronavirus am tatăl in spital deci va rog să-mi dați răspunsuri corecte sau unde as putea să mă informez daca pot sa ajung acasă va mulțumesc o zi plăcută tuturor,” a scris în Lili O., mureșeanca aflată în Italia.

Profităm de această ocazie și vă reamintim că pentru cei care vin zone de maxim risc – acum lărgirea zonei de risc la cele 11 comune din Italia – cei care vin de acolo şi sunt asimptomatici intră în carantină 14 zile. Sunt testaţi la venire şi plecare din carantină. Carantina e obligatorie, s-a instituit prin OUG şi a fost declarată prin ordin al ministrului.

Carantină nu e autoizolare şi se aplică pentru cei care vin din cele 11 comune din Italia, care intră în spaţiile de carantinare de la nivelul fiecărui judeţ, sunt izolaţi în nişte camere cu toate condiţiile, grupuri sanitare, televizor, pentru 14 zile. Paza în exterior se asigură de jandarmerie şi poliţie locală. Cei aflaţi în carantină sunt vizitaţi de DSP şi de autorităţile locale.

Pentru ceilalţi, care vin din afara celor 11 comune de maxim risc din Italia, li se indică izolarea voluntară la domiciliu.

Când intră în ţară, primesc chestionare pe care le completează, dacă vin din cele două regiuni în afara celor 11 comune, după ce sunt consultaţi medical în aeroport sau la intrarea în ţară la punctele de frontieră, sunt verificaţi dacă prezintă simptomatologie, sunt îndrumaţi la domiciliu, unde fac izolare voluntară 14 zile. Dau datele de contact şi locaţia de domiciliu.

Sunt supravegheaţi şi verificaţi de DSP şi medicii de familie de câte ori e nevoie. DSP face evaluare prin medicul de familie, sau dacă simptomatologia se modifică, sau inopinat.

Important de menționat este că majoritatea comentariilor făcute de internauți reflectă realitatea, fapt ce denotă că mureșenii sunt bine informați și că aceștia sunt conștienți de importanța respectării unor reguli de protecție necesare. La final, iată câteva dintre mesajele lăsate de internauți la postarea mureșencei…

MS / Foto: caracter informativ