În unitățile profesionale ale comercianților de mărfuri alimentare perisabile, respectarea permanentă a lanțului rece la acele categorii de alimente ce necesită temperaturi scăzute este esențială, deoarece astfel se garantează calitatea bună a produselor, se menține prospețimea acestora.
Iată de ce niște sunt ideale pentru a putea prezenta consumatorilor alimentele la temperatura rece potrivită.
Vitrinele frigorifice sunt utile pentru mulți profesioniștii din domeniu, indiferent că ne referim la unitățile HoReCa, care au nevoie să își conserve și prezinte astfel produsele de patiserie, cofetărie, mezeluri, salate sau brânzeturi, pentru magazinele alimentare care trebuie să arate clienților produsele proaspete care se păstrează la rece.
Vitrinele frigorifice se mai utilizează și în unitățile fast food care comercializează alimente ce au nevoie de temperatură scăzută de păstrare până la vânzare și, de ce nu, vitrine frigorifice profesionale de capacități mici, medii sau mari, întâlnim inclusiv în piețele agroalimentare unde se folosesc pentru păstrarea produselor lactate, produselor din carne și pește.
Clasificarea vitrinelor frigorifice profesionale
Vitrina frigorifică de mici dimensiuni este aceea care se poate amplasa direct pe blatul de prezentare sau pe un blat de lucru. De asemenea, ele pot să fie instalate și pe un suport special construit în acest scop.
Vitrina mobilă este acel tip de vitrina frigorifică perfectă pentru o unitate care trebuie să lase anumite produse de prezentare pe terase sau în fața magazinelor, stradal. Spre exemplu, magazinele de înghețată au nevoie de astfel de echipamente, deoarece ele de multe ori scot sortimentele din acest desert delicios inclusiv pe trotuarul din fața magazinului pe vreme toridă.
Raftul frigorific este cel mai întâlnit tip de vitrină frigorifică pozitivă sau negativă. Ea poate se măsoare în medie până la 2 m înălțime. Unele se prezintă ca niște dulapuri de perete deschise și sunt echipate cu perdele de frig pentru noapte, pentru a se preveni pierderea de energie inutilă. Există modele mai înguste sau mai largi, mai adânci sau mai puțin adânci, în funcție de spațiul disponibil.
Vitrinele panoramice sunt extrem de spectaculoase, deoarece oferă o vizibilitate perfectă asupra produselor de jur împrejur, de până la 360 de grade. Ele pot să fie atât dreptunghiulare, cât și cilindrice și pot avea orice dimensiuni. Cele mai interesante sunt acelea care sunt echipate cu roți și se pot învârti, fiind mobile.
Vitrina frigorifică tradițională este un model clasic de vitrină profesională și arată de cele mai multe ori precum un simplu dulap frigorific cu o ușă transparentă, ce oferă vizibilitate produselor alimentare găzduite în interiorul acesteia.
Din categoria vitrinelor speciale reci putem aminti și acele vitrine pentru băuturi, anume concepute pentru păstrarea sticlelor/dozelor la vederea clienților.
Vitrinele pentru înghețată existente în gelateriile clasice oferă de obicei o deschidere spre personalul care le deservește, iar cealaltă parte este vitrată, așa încât clientul să poată să își aleagă cu ochii sortimentul de înghețată preferat din interiorul echipamentului HoReCa amintit.
Nu putem vorbi de o afacere de catering dacă nu există în unitate măcar un echipament frigorific unde să se păstreze produsele de patiserie, sandvișurile ori alte alimente gata preparate. Plus că de cele mai multe ori clienților le place să vadă mâncarea înainte de a o achiziționa, le place să o aleagă vizual.
O vitrină echipată cu evaporatoare este perfectă de multe ori, deoarece permite răspândirea unui frig omogen, echilibrat, chiar și dacă echipamentul are un volum mai mare, de 400 de litri.
Vitrinele frigorifice statice mențin mâncarea umedă și sunt foarte populare în materie de conservare a brânzeturilor sensibile la variațiile de temperatură.
Cele mai economice vitrine frigorifice sunt echipamentele închise. Ele consumă până la jumătate din cantitatea de energie a unei vitrine deschise ce se pretează mai degrabă la amplasarea în magazinele alimentare mari.