Vrei să recurgi la rinoplastie? 7 lucruri de știut

de WTA.ro

Defectele estetice sunt comune și naturale, iar perfecțiunea de la mama-natură este foarte rară. De cele mai multe ori, defectele estetice care ne supără sunt observate doar de noi, nu și de cei din jur. Totuși, acestea pot afecta în continuare încrederea de sine. În timp ce unele persoane își pot accepta cu ușurință defectele fizice, altele sunt foarte complexate de acestea. Din fericire, avansarea medicinei și tehnologiei a permis dezvoltarea unor tehnici chirurgicale de corectare a imperfecțiunilor estetice. 

Rinoplastia este una dintre cele mai cunoscute operații estetice, rezultatele remarcabile ale acestei proceduri modificând întreaga fizionomie. Aceasta se adresează persoanelor care vor să îmbunătățească forma, volumul sau simetria nasului. Iată ce trebuie să știi înainte de a recurge la această procedură.

1.Consultația este o etapă importantă

Ca în cazul oricărei proceduri chirurgicale, consultația este etapă preliminară de o importanță deosebită. În cadrul acestei întâlniri, vei discuta cu medicul cu privire la istoricul tău medical, dar și la așteptările pe care le ai de la procedura de rinoplastie. În cadrul consultației, este important să subliniezi care sunt nemulțumirile tale cu privire la estetica nasului și ce ai dori să schimbi. Medicul va utiliza un soft care va simula rezultatul final și te va ajuta să afli dacă acesta ți se potrivește. 

2. Rezultatele sunt personalizate

Chiar dacă te duci la clinică cu un model de nas în minte, lucrurile pot lua o altă întorsătură. Trebuie să știi că un model de nas nu este universal și că rezultatul este personalizat, adaptat fiecărei fizionomii. Medicul te va ajuta să afli ce modificări sunt potrivite în funcție de fizionomia ta. Scopul este ca noul nas să arate cât mai natural pe fața ta. 

3. Există mai multe tipuri de rinoplastie

Rinoplastia se poate efectua prin mai multe tehnici, în funcție de abord și de instrumentele utilizate. 

Rinoplastia poate fi efectuată printr-o incizie la baza nasului sau prin incizii în interiorul foselor nazale. Cea de-a doua metodă nu lasă cicatrici vizibile.

În ceea ce privește tehnologia, rinoplastia poate fi efectuată clasic sau cu ultrasunete. Rinoplastia clasică se efectuează prin dislocare sau tăierea cartilajelor și osului cu dalta și ciocanul. Rinoplastia ultrasonică (prin piezochirurgie) folosește o tehnică mai sensibilă, cu vibrații de frecvență mare și amplitudine mică. Astfel, nasul este sculptat cu traumatizarea minimă a țesuturilor, recuperarea fiind mai ușoară. 

Cele mai citite articole

De asemenea, rinoplastia poate necesita implanturi sau adiție de cartilaj recoltat din altă zonă a corpului, cum ar fi urechea sau coastele.

4. Rinoplastia poate fi mai mult decât o procedură cosmetică

Operația de rinosculptură poate aduce și alte beneficii, în afară de beneficiul cosmetic. Dacă te confrunți cu probleme de respirație, rinoplastia le poate rezolva, întrucât în cadrul procedurii se poate trata și deviația de sept. 

5. Recuperarea nu este ușoară

Nu îți imagina că după operația de rinoplastie vei avea imediat un nas perfect. Recuperarea după rinoplastie este dureroasă și prelungită. În primele zile te vei confrunta cu dureri, nas înfundat, inflamația țesutului și sângerări nazale. De asemenea, zona din jurul nasului și ochilor va prezenta echimoze (vânătăi) care pot dura până la 3 săptămâni. În cazul rinoplastiei ultrasonice, acestea sunt mai reduse și se vindecă mai repede. 

În timpul recuperării, nasul trebuie îngrijit cu comprese reci și protejat pe durata îmbăierii. Până la vindecarea completă a leziunilor (o lună-o lună și jumătate), va trebui să nu porți ochelari sau să îi porți cu mare atenție. 

6. Rezultatul de după operație nu este rezultatul final

Chiar dacă leziunile externe s-au vindecat, țesuturile din interior au nevoie de mai mult timp pentru recuperare. Este important să știi că rezultatul final nu este cel de după operație și nici cel de după vindecarea leziunilor. Adevăratul rezultat va putea fi văzut abia după câteva luni de la operație. 

7. Rinoplastia prezintă și unele riscuri

Este important să iei la cunoștință și riscurile care se asociază cu rinoplastia, înainte de a apela la o astfel de procedură. Chiar dacă acestea sunt rare, ele trebuie luate în considerare. 

Riscuri:

  • Infecții la locul implantului
  • Vindecare dificilă a leziunilor (risc mai mare la fumători și consumatori de droguri)
  • Necroza pielii
  • Afectarea respirației (în cazul îngustării pasajelor nazale)
  • Perforarea septului nazal

Așadar, rinoplastia este o metodă chirurgicală de remodelare a nasului care este personalizată în cazul fiecărui pacient. Programează o consultație la medicul estetician și află ce ți se potrivește și în ce constă operația.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa