3 aspecte de care să ții cont pentru a gestiona ușor alergiile de toamnă

de WTA.ro

Poate ți s-a întâmplat să crezi că te confrunți cu simptome de răceală, să te tratezi corespunzător, însă fără niciun rezultat. Ai aflat apoi că de fapt era o alergie. Secreții nazale, strănut, lăcrimarea și mâncărimea ochilor? Alergiile de toamnă dau bătăi de cap multora dintre noi, iar cauza o reprezintă, de regulă, diferitele tipuri de polen.

Modul în care reacționează organismul când este expus la alergeni (polen, acarienii de casă, păr de animal) se numește rinită alergică. Dacă se manifestă când are loc înflorirea sezonieră a plantelor alergenice, se numește rinită alergică sezonieră, cunoscută și sub denumirea de febra fânului.

Ca să te confrunți cu simptomele alergice, trebuie să fi expus la alergeni. Cel mai probabil poate fi vorba de polen, dar nu este obligatoriu. Acarienii din praful de casă sau părul de animale sunt și ei alergeni des întâlniți. Află din rândurile de mai jos cum să gestionezi alergia supărătoare care te-a deranjat în această toamnă.

1. Antihistaminice

Polenul este un supărător alergen din țara noastră (și cu precădere, polenul de ambrozie). Dar sunt tot felul de plante al căror polen provoacă reacții alergice: arbori, arbuști, tufișuri, ierburi s.a.

Printre simptomele care apar atunci când există contact cu alergenul se numără: rinoree (secreții nazale apoase), nas înfundat, lăcrimarea și înroșirea ochilor, strănut. Ce se întâmplă de fapt în organism? Sistemul imunitar confundă particule inofensive din aer cu virusuri sau alți agenți patogeni. În acel moment, sistemul imunitar eliberează histamina pentru a lupta împotriva acestor agenți patogeni și astfel apar simptomele menționate.

Antihistaminicele reprezintă o clasă de medicamente recomandate pentru ameliorarea simptomelor unei reacții alergice, cum ar fi rinita alergică, urticaria, conjunctivita și reacțiile la mușcăturile sau înțepăturile de insecte [1]. Mai precis, ele inhibă producția de histamină din corp, prin urmare nu se mai declanșează reacțiile alergice.

2. Testul cutanat Prick

Nu știi exact la ce ești alergic, vreun tip de polen sau poate la acarieni? Poți afla cu un simplu test care este alergenul de care trebuie să te ferești. 

Testul cutanat Prick te ajută să știi ce îți declanșează rinita alergică. Cum se desfășoară? Medicul alergolog va pune pe antebrațele tale câte o picătură de extras alergenic (polen, mesteacăn, salcie, stejar, tei, acarieni de praf de casă s.a.), printr-o foarte ușoară înțepătură. Dacă locul înțepăturii se înroșește, înseamnă că ești alergic când intri în contact cu acel alergen. Poate fi un singur alergen sau pot fi mai mulți.

3. Măsuri de protecție

Desigur că nu poți sta doar înăuntru pentru a te feri de polen, însă poți apela la câteva măsuri ajutătoare ca să diminuezi contactul cu alergenul. Poartă mască de protecție, ochelari cu ramă groasă și pălărie. Înainte de a intra în casă scutură-ți bine hainele. Stai cu ferestrele și ușile închise și investește într-un purificator de aer.

Dar poate ești alergic la acarienii de praf de casă. Atunci câteva dintre măsurile de protecție sunt: renunțarea la covoare, carpete, cuverturi, aerisirea zilnică a dormitoarelor și păstrarea umidității în aceste camere sub 50-60%, folosirea unui aspirator cu filtru HEPA (poate curăța aerul de praf, polen), spălarea lenjeriei de pat la 60 de grade, schimbarea saltelei patului dacă este mult prea veche.

Mâncărimea nasului și a ochilor, secrețiile nazale, strănutul sau tusea, sunt simptome neplăcute care îți pot afecta calitatea vieții. Pentru a trece mai ușor de sezonul alergiilor, ține cont de sfaturile prezentate.

Referințe:

  1. NHS.uk. Antihistamines. 2020, https://www.nhs.uk/conditions/antihistamines/. Accesat in 9 septembrie 2022.

Te-ar putea interesa