Zona de amplasare este unul dintre detaliile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vine momentul să te muți într-o locuință nouă. Deși unii ar spune că sunt lucruri mai importante de luat în considerare, nu poți să rămâi indiferent față de particularitățile zonei în care urmează să locuiești.
Acestea îți vor influența mai mult sau mai puțin modul de viață, așa că am decis să îți prezentăm câteva criterii importante în privința alegerii zonei în care vrei să te muți.
Distanța față de centru
Este cunoscut faptul că locuințele aflate în zonele centrale au prețurile cele mai ridicate, deși majoritatea se află în imobile vechi. O astfel de zonă îți oferă însă o serie de avantaje, iar acestea justifică prețul ridicat.
Dacă ești dispus să plătești o sumă mai mare pentru a beneficia de aceste avantaje, poți alege o locuință în centru sau într-o zonă cât mai apropiată.
În cazul în care detești agitația specifică centrului, te poți orienta către un cartier dintr-o zonă mai liniștiră sau dintr-un complex rezidențial.
Un exemplu bun în acest sens sunt locuințele noi de lângă Lacul Morii, situate într-un ansamblu rezidențial modern, dat recent în folosință.
Vechimea imobilelor
Dacă vrei o locuință nouă, sunt slabe șanse să găsești așa ceva în zonele apropiate de centru, pentru că acestea sunt primele care au început să se dezvolte. Aici au fost construite primele imobile, însă aceasta s-a întâmplat cu zeci de ani în urmă, așa că nu mai poate fi vorba de locuințe noi.
Cartierele noi și ansamblurile rezidențiale sunt construite în zone neexploatate până în urmă cu câțiva ani, iar acestea se află în zone mai îndepărtate de centru și uneori chiar la marginea orașului. Acesta nu este un impediment major, pentru că noile zone rezidențiale dispun de toate facilitățile necesare.
Tipul locuinței
Apartamentele din blocurile noi au o compartimentare diferită față de cele construite înainte de 1989, fiind mai spațioase și mai ușor de amenajat într-un stil modern. Acestea au living, unul sau două balcoane spațioase, ferestre mai mari și de multe ori includ și baie de serviciu. Dacă îți dorești un astfel de apartament trebuie să alegi o zonă cu blocuri noi.
În cartierele vechi nu vei găsi astfel de apartamente, însă prețul unei locuințe este mai mic decât într-o zonă cu blocuri noi.
În cazul în care dorești să te muți la casă, trebuie să alegi o zonă liniștită, în care să te poți bucura de momentele de relaxare în curte sau în grădină.
Nivelul de zgomot și poluare
Nu credem că ți-ai dori să fii deranjat în mod sistematic de trenurile sau tramvaiele care îți trec pe sub geam și nici de claxoanele șoferilor nervoși prinși în ambuteiaje. Așadar, prezența unei căi ferate în apropierea locuinței sau a liniilor de tramvai este de rău augur. De asemenea într-o locuință aflată în apropierea unei intersecții aglomerate sau a unei artere intens circulate nu te poți aștepta la foarte multă liniște.
Poluarea a devenit un fenomen îngrijorător în zonele urbane, așa că trebuie să ții cont și de acest aspect în alegerea zonei. E bine ca locuința să fie cât mai departe de zonele cu trafic intens, unde se înregistrează cel mai ridicat nivel de poluare. Totodată, nu este foarte indicat să te muți undeva în apropierea unei centrale termice sau a unei fabrici, pentru că și aici aerul este foarte poluat.
Distanța mică față de locul de muncă, prezența în proximitate a unei școli, creșe sau grădinițe precum și existența unui parc sau a altor zone de agrement pot fi considerate alte atuuri ale unei zone în care merită să te muți.