Conform specialistilor, educatia copilului incepe inca din primii ani de viata, cu ajutorul jucariilor si obiectelor pe care micutul le utilizeaza. Ulterior, pe masura ce copilul creste, este recomandat ca in procesul de invatare sa fie combinate mai multe elemente, cum ar fi educatia formala si invatarea prin joaca, respectiv invatarea prin interactiuni, astfel incat copilul sa invete si sa se dezvolte in mod natural, fara sa perceapa activitatile pe care le practica ca fiind obligatii.
Utilizarea jucariilor educative in procesul de invatare
Parintii au la dispozitie o gama variata de jucarii educative pe care le pot oferi copiilor, in functie de ceea ce vor sa ii invete. De la jucariile educative care ii invata pe cei mici culorile si pana la jucariile educative mai complexe, care stimuleaza creativitatea si ii determina pe cei mici sa invete sa construiasca si sa isi dezvolte abilitatile motrice fine, toate aceste jucarii sunt foarte importante in procesul de invatare si de predare. Este foarte important ca jucariile educative sa fie selectate astfel incat sa contribuie la dezvoltarea copiilor pe mai multe domenii. In timp ce o parte din jucarii contribuie la dezvoltarea aptitudinilor tactile sau motrice, alte jucarii pot ajuta copilul sa faca mai usor conexiuni, sa memoreze sau sa inteleaga mai bine lumea din jurul sau.
Utilizarea jucariilor care stimuleaza jocul de roluri
Jocul de roluri este foarte important in dezvoltarea copiilor, fiind cel care ii pune pe aceastia sa actioneze in diverse situatii. Parintii pot opta pentru joc de roluri liber, dar si pentru joc de roluri asistat, in care sa le spuna copiilor scenariul pe care trebuie sa il urmeze. Cele mai comune exemple care stimuleaza jocul de roluri sunt seturile de bucatarie, utilizate in general de fetite si seturile de scule, utilizate in general de baieti. Aceste jocuri sunt foarte des utilizate de catre copii si reprezinta o oportunitate prin care ei pot invata sa socializeze. Copiii adora sa imite comportamentul adultilor, iar un astfel de set ii va transforma in bucatari, in mecanici, in parinti sau in medici, ceea ce contribuie decisiv la dezvoltarea imaginatiei celor mici.
Utilizarea jucariilor STEM in procesul de invatare
Jucariile STEM sunt acele jucarii care prezinta copilului diverse elemente specifice din stiinta, matematica si inginerie, intr-o forma in care copilul sa le poata intelege mai usor. Pentru ca aceste jucarii sa functioneze, este important ca parintii sa determine domeniile de care copiii sunt pasionati. Atunci cand copilul prefera sa petreaca ore in sir combinand culori, ingrediente din bucatarie sau diverse alte articole cu texturi si forme variate, un mic laborator de chimie de jucarie poate fi cea mai buna alegere. De asemenea, pentru copiii care prefera sa construiasca roboti, o jucarie STEM care introduce si primele notiuni de programare va fi un cadou perfect. Gama de jucarii STEM este foarte variata si exista o jucarie potrivita pentru orice copil.
Cartile de colorat si plansele in procesul de invatare
Cartile de colorat, plansele, seturile de pictura si alte obiecte similare sunt cele care ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine lumea din jurul lor. Atunci cand copiii deseneaza, ei construiesc imaginile si le reduc la forme de baza, intelegand astfel cum sunt construite obiectele pe care vor sa le reproduca. In momentul in care copilul coloreaza, isi dezvolta miscarile fine, straduindu-se permanent sa coloreze cat mai precis, fara sa depaseasca liniile de contur.
Acestea sunt doar cateva idei care pot ajuta parintii sa se implice mai mult in educatia copiilor, utilizand jucarii si tehnici creative de invatare. Cu ajutorul acestor metode, copilul va invata totul natural, fara sa simta ca este constrans sa invete si fara sa se simta presat, asadar sunt respectate in totalitate principiile educatiei creative, prin joaca.