Stimularea senzorială are un rol extrem de important mai ales în primii ani de viață ai copiilor. Prin folosirea unor jucării pentru stimulare senzorială, cei mici pot descoperi mai ușor lumea care-i înconjoară și învață să-și folosească mai bine cele cinci simțuri, însă există și alte tehnici eficiente în acest sens.
Printre metodele alternative de dezvoltare senzorială frecvent utilizate în activitățile educative se numără și:
1.Principiile Montessori
Dacă ești părinte, probabil că Montessori este un concept familiar pentru tine. Practic, această tehnică de educație se bazează pe dezvoltarea holistică a copiilor, atât din punct de vedere fizic, spiritual și mental, cât și senzorial. De fapt, tehnica se focusează pe două domenii importante; pe de-o parte, vorbim despre activitățile de viață practică, iar pe de altă parte pe cele care au rolul de a-i ajuta pe micuți să-și perfecționeze simțul auzului, ai mirosului etc.
2. Planul Jena
Planul Jena este denumirea unui sistem alternativ de învățare patentat de pedagogul Peter Peterson. Profesorul de origine daneză a creat tehnica Jena ca urmare a preocupării sale vizavi de ”noua educație”. Sintetizat, planul în sine urmărește trei aspecte principale, mai precis: cercetarea empirică, o latură teoretică și o latură practică. Cea din urmă implică dezvoltarea senzorială prin experimentare și pornește de la premisa că orice individ are nevoie de legături cu lumea perceptibilă (și neperceptibilă) senzorial pentru a-și crea propria identitate.
3. Terapia în Camera Senzorială
Cele mai citite articole
Deși poate fi considerată mai degrabă o metodă curativă decât o tehnică de stimulare senzorială, terapia în Camera Senzorială este un instrument foarte util pentru copiii cu diferite dizabilități (în special autism și ADHD). Aici, cei mici sunt stimulați prin diverse efecte sonore, luminoase și auditive. De asemenea, pentru stimularea tactilă, ei au ocazia de a folosi aici obiecte cu diverse texturi, cum ar fi plăcile textile, periile de masaj și multe altele.
4. Folosirea accesoriilor de stimulare senzorială
Fără îndoială, una dintre cele mai eficiente metode de autocunoaștere folosită în activitățile didactice rămâne folosirea accesoriilor de stimulare senzorială. Pe lângă jucăriile dedicate, se pot utiliza și alte obiecte care au rolul de a dezvolta simțurile micuților. Printre acestea se numără cărțile sau calendarele care au diverse texturi (De exemplu, cele din fetru), dar și obiecte lipicioase, alunecoase, moi sau subțiri.
Integrarea senzorială este poate chiar mai importantă decât am crede, având în vedere că simțurile ne oferă informațiile necesare pentru a înțelege ce anume se întâmplă în mediul înconjurător și pentru a emite răspunsurile corespunzătoare.
Tehnicile de stimulare sezorială pot corecta defectele de percepție a senzațiilor, precum și alte tulburări de integrare senzorială.