In prezent, sustenabilitatea a devenit un subiect foarte discutat din cauza problemelor de mediu care afecteaza din ce in ce mai mult planeta noastra. Prin urmare, toata lumea se concentreaza pe gasirea unor modalitati si solutii care sa contribuie la diminuarea efectelor negative pe care le au activitatile umane. Aceste tendinte sunt valabile si in cazul restaurantelor iar proprietarii au acum la indemana diverse metode si practici pe care le pot implementa. In plus, restaurantele care fac eforturi pentru a proteja mediul inconjurator influenteaza deciziile de cumparare ale multor persoane. Optiunile sanatoase dintr-un meniu si etichetarea surselor de alimente sunt, de asemenea, importante pentru clientii moderni.
Descopera in continuarea acestui articol ce practici de sustenabilitate poti implementa in calitate de proprietar de restaurant.
Practici de sustenabilitate pentru restaurante
Foloseste ambalaje alimentare sustenabile
In acest sens, exista trei tipuri de ambalaje pe care le poti folosi: biodegradabile, reciclabile si reutilizabile. Cele mai populare sunt cele biodegradabile care se dezintegreaza in cateva zile sau luni. Daca ai un restaurant si vrei sa devii ecologic, alege farfurii de unica folosinta de la Neopack, care au impact mic asupra mediului. Acestea sunt realizate din materiale regenerabile, precum trestia de zahar, fara adaugarea altor aditivi sau chimicale. In cazul in care folosesti ambalaje reciclabile, trebuie sa instalezi cosuri de reciclare in local pentru a facilita eliminarea gunoiului in mod adecvat. In cele din urma, ambalajele reutilizabile sunt si ele o optiune pentru livrarea de alimente, fiind realizate din materiale durabile precum sticla, lemn, bambus sau chiar plastic reciclat.
Achizitionarea echipamentelor eficiente din punct de vedere energetic
Chiar daca pot fi mai costisitoare, mai ales pentru intreprinderile mici, echipamentele eficiente din punct de vedere energetic consuma mai putin si te vor ajuta sa reduci consumul de energie pe termen lung. Acest lucru este extrem de important pentru restaurantele ale caror proprietari doresc sa contribuie la protejarea mediului inconjurator.
Reducerea emisiilor de carbon generate de livrare
Cele mai citite articole
Livrarea de alimente contribuie foarte mult la amprenta de carbon generata de un restaurant, mai ales daca ai multe comenzi. Dar si in aceasta privinta exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce efectele nocive asupra mediului. Unul dintre acestea consta intr-o organizare cat mai eficienta prin optimizarea traseului de livrare, stabilirea prioritatii comenzilor si prin atribuirea unor anumite zone soferilor. De asemenea, este recomandat sa investesti in masini sau scutere electrice si sa pui soferii sa livreze mai multe comenzi deodata pentru a creste eficienta.
Reducerea la minimum a deseurilor alimentare
Risipa alimentara este foarte des intalnita in cazul restaurantelor. Cel mai simplu mod de a reduce risipa de alimente este prin monitorizarea datelor de expirare a alimentelor perisabile si utilizarea in ordinea intrarii lor. O buna gestionare a inventarului poate fi realizata cu ajutorul unui software special si poate contribui la o evidenta mult mai eficienta a produselor. De asemenea, daca portiile de mancare sunt generoase si clientii lasa prea mult in farfurie, ia in calcul si micsorarea acestora.
Introducerea optiunilor sanatoase in meniu
Chiar daca atunci cand te gandesti la sustenabilitate, principalele lucruri care iti vin in minte sunt reducerea energiei si a risipei de alimente, si meniurile sanatoase sunt foarte importante. Principalele practici pe care le poti adopta sunt prezentarea de informatii legate de nutritie, oferirea de optiuni de meniu sanatoase sau utilizarea de produse organice sau naturale.
Asadar, pentru a conduce o afacere mai ecologica, ia in calcul aplicarea acestor sfaturi. Chiar daca nu le poti implementa pe toate deodata, pas cu pas vei ajunge sa detii un restaurant mai sustenabil, care va atrage clientela de calitate.
Sursa foto: pexels.com