Pentru a întreprinde o activitate de succes și cât mai prosperă, ai nevoie de un atelier bine dotat, cu toate sculele și instrumentele la îndemână. Indiferent de domeniul în care activezi – mecanică, tâmplărie sau construcții – trusa de unelte trebuie să reflecte profesionalismul cu care vrei să abordezi orice lucrare. Iată câteva dintre elementele de ajutor în orice atelier:
1.Instrumente de măsură
De folos atât pentru reparații, cât și pentru construirea unor piese de la zero, instrumentele cu ajutorul cărora măsori plăci de lemn, de exemplu, în lățime, lungime sau grosime. Poți alege instrumente de măsură profesionale precum nivela cu laser, necesară pentru lucrări mai mari sau în construcții. De asemenea, instrumentele de măsură includ și unelte precum termometrul, detectorul de gaze, multimetrul sau telemetrul.
Multimetrul este un dispozitiv des întâlnit în atelierele de mecanică auto și cele ale electricienilor. Are rolul de a depista probleme care pot apărea la nivelul sistemului electric și să verifice dacă firele acestuia conduc sau nu curent electric, dar și puterea care mai există în bateriile verificate.
2. Scule de mână
Printre cele mai des folosite, atât în ateliere, cât și acasă pentru reparații minore, sculele de mână reprezintă o necesitate. Chiar și viața la apartament implică adesea nevoia de a avea pregătită o trusă de unelte de bază. Printre acestea, unele dintre cel mai des folosite sunt ciocanele. În funcție de munca pe care o întreprinzi, poți avea nevoie de mai multe tipuri, care să te ajute să fii în siguranță în timpul muncii de asemenea. Alege ciocane care amortizează șocurile, sau care sunt învelite în cauciuc. Cele de cauciuc au o precizie mai mare în ceea ce privește introducerea capetelor ascuțite, iar atunci când sunt folosite cu o putere medie nu degradează lemnul.
Printre sculele de mână necesare în orice atelier se mai numără:
- Șurubelnițele;
- Cheile;
- Cleștii;
- Pilele.
Uneltele de mână sunt necesare în special instalatorilor, dar și într-un atelier de mobilă trebuie să fii pregătit pentru activitățile de asamblare, dezasamblare sau diverse reparații.
3. Scule electrice
Fiecare atelier și orice meseriaș dedicat își poate face munca mai ușoară cu ajutorul sculelor electrice. Acestea oferă tehnologie de ultimă oră și ușurință în activitățile mai solicitante, precum găuritul, șlefuitul și tăierea diverselor materiale. Sculele electrice de bază sunt:
- Fierăstrăul;
- Bormașina;
- Mașina de șlefuit;
- Mașina de găurit;
În funcție de nivelul de profesionalism cu care activezi în domeniul tâmplăriei sau al construcțiilor, poți alege scule electrice performante sau pentru utilizatori de ocazie. O astfel de mașinărie merită investiția, deoarece îți va fi de folos o perioadă îndelungată, iar brandurile recunoscute oferă produse de calitate superioară.
4. Scule specializate
Un adevărat profesionist poate să-și pună la punct o trusă de scule specializată, în funcție de domeniul de activitate. De exemplu, un electrician nu se poate lipsi de unelte precum tester de tensiune, multimetru digital, bandă izolantă și clești.
În cazul unui tâmplar, trusa specializată trebuie să conțină rindea, fierăstrău, echer, nivelă, șmirghel și daltă. Toate acestea fac parte din categoria de piese care susțin eforturile de a îndeplini cu succes orice sarcină sau lucrare, chiar dacă este vorba despre un atelier de restaurat mobilă sau asamblat.
5. Echipament de protecție
Nu doar instrumentele de specialitate contează într-un atelier, dar și echipamentul de protecție, care te ajută să-ți faci treaba fără incidente neplăcute. Indiferent de munca pe care o faci, trebuie să porți îmbrăcăminte din materiale speciale, groase, rezistente la foc (dacă te ocupi de sudură) și ghete cu protecție anti-șoc.
Mănușile și ochelarii sunt importante pentru a-ți asigura protecția în timpul muncii, în special în domenii precum tâmplăria, în care mâinile și ochii sunt în permanență în contact la materiale dure și reziduuri.
De asemenea, dacă manevrezi des aparate de sudură, ai nevoie de căști speciale de protecție, ochelari și îmbrăcăminte adecvată. Expunerea la scântei și foc implică un risc semnificativ, pe care îl poți evita cu ajutorul echipamentului potrivit.
Instrumentele și uneltele din orice atelier trebuie să-ți ofere posibilitatea de a onora comenzile și nevoile clienților, dar și să îți asiguri un mediu cât mai protejat și sigur. Alege unelte de bază, de care te poți folosi indiferent de situație și echipează-ți trusele pentru noile proiecte.