5 sfaturi practice pentru a reamenaja sufrageria

de WTA.ro

La o primă vedere, demersul de a reamenaja sufrageria poate fi o reală provocare. Dacă se respectă câteva principii simple, însă, această sarcină este mult ușurată.  Dificultatea vine din necesitatea de a asigura un ambient deopotrivă util și plăcut, de a crea un spațiu suficient de mare și confortabil pentru a permite întâlnirea celor dragi și desfășurarea de activități comune.

De obicei, este vorba despre cea mai spațioasă cameră – lucru care poate reprezenta un atu dacă reușești să păstrezi proporțiile și să eviți aglomerarea de obiecte decorative. Îți pare complicat? Urmărește sfaturile de mai jos pentru a vedea cât de practic poți să rezolvi această necesitate.

Culorile creează atmosfera.

Un prim pas în redecorarea camerei de zi este alegerea paletei de culori. Într-o cameră cu dimensiuni generoase poți experimenta cu o nuanță îndrăzneață sau poți utiliza și nuanțe mai închise. În schimb, dacă sufrageria este de dimensiuni reduse, va fi nevoie de un set de culori strălucitoare, calde, care să mărească senzația de spațiu util. Cantitatea de lumină naturală influențează și ea alegerea culorii: apartamentele cu orientare către nord și est beneficiază de o lumină mai rece, necesar a fi compensată cu nuanțe mai calde de alb, albastru sau gri. Locuințele cu orientare sud si vest vor beneficia de foarte multă lumină solară, deci nuanțele utilizate ar trebui să fie mai reci. O dată aleasă culoarea principală ce va fi utilizată, mai poate fi aleasă una, cel mult două-trei culori sau tonalități care să permită o echilibrare cu nuanța aleasă pentru holul de acces sau restul casei. Utilizarea vopselei pentru decorarea pereților este varianta mai ieftină și mai rapidă, în vreme ce aplicarea unui tapet este varianta mai costisitoare și mai dificil de implementat – dar poate furniza rezultate spectaculoase.

Podeaua oferă confort.

Parchetul ales pentru sufragerie trebuie să fie de calitate, fie parchet masiv (mai greu de montat, dar mai durabil în timp), fie un parchet laminat, dar pentru trafic intens. Alternativ, poți opta pentru acoperirea podelei cu mochetă, însă acest tip de suprafață – deși confortabilă și atrăgătoare – este mult mai greu de întreținut și reprezintă un adăpost perfect pentru praf și acarieni. Culoarea aleasă trebuie să fie în ton cu aceea pentru pereți, precum și cu tonalitățile din mobilier.

Mobilierul schimbă imaginea.

Probabil cea mai costisitoare parte în redecorarea sufrageriei este mobila. Reprezintă o investiție pentru o lungă perioadă, deci trebuie să fie aleasă ținând cont deopotrivă de necesarul estetic și utilitar. Dacă spațiul permite, o idee excelentă este crearea unui mini bar într-un colț al camerei, precum și a unui spațiu pentru relaxare de tip home cinema, în care elementul central – un televizor inteligent cu diagonală mare – poate fi completat excelent cu o consolă de jocuri și un mini calculator.

Dacă deții mobilă pe care o poți recondiționa, achiziționează accesorii pentru scaune, fotolii și canapele de la profesioniști precum scauneonline.ro și, cu un minim efort, poți rezolva destul de ușor problema mobilei.

Lumina dă viață!

Iluminarea spațiului este un aspect esențial al designului interior. Astfel, alegerea ideală a surselor de lumină trebuie să includă surse de lumină ambientală – în mod uzual poziționate în tavan sub forma spoturilor sau lustrelor – dar și surse de lumină dirijată (de lucru), adică lampe de podea sau lampe de birou cu posibilitate de reglare a intensității și direcției fasciculului luminos. Utilizarea surselor de lumină discrete de tip spot pot fi utilizate pentru crearea unor jocuri de lumini și umbre care să pună în evidență diferite zone sau obiecte din sufragerie.

Perdelele și draperiile – combinație de efect

Acestea sunt alte elemente de design care îmbogățește stilistic o sufragerie – oferă culoare, personalitate și o senzație de confort, contribuind la controlul eficient al iluminării. Alese cu grijă pentru a se potrivi contextului cromatic, pot contribui în mod vizibil la îmbunătățirea imaginii de ansamblu a camerei alese spre amenajare.

Indiferent ce alegi sa modifici, e cazul să acționezi cu tact și să faci schimbări vizând perioade mari – asemenea abordare te va scuti de stresul de a căuta din nou idei și mijloace de lucru pentru a rectifica alegerile anterioare.

Te-ar putea interesa