5 sfaturi utile la pavarea unei curți

de WTA.ro

Rolul pavajului din curte este acela de a sigura o suprafață solidă atât pentru aleile de acces, cât și pentru diferite amenajări. Totodată pavajul împiedică apariția noroiului și a bălților după ploaie având și un important rol estetic.

Pentru ca toate aceste condiții să fie îndeplinite, pavajul trebuie să fie montat corect, iar în acest sens avem să-ți dăm câteva sfaturi.

Alege pavajul în ton cu stilul de amenajare

Pavajul trebuie să se încadreze perfect în peisaj, iar pentru aceasta este necesar să fie în ton cu stilul de amenajare a curții și chiar a locuinței. Astfel, poți alege diverse modele de plăci din marmură pentru amenajarea curții, dacă îți dorești ca aceasta să aibă un aspect elegant care să impresioneze de la prima vedere.

De asemenea, pentru o curte amenajată în stil rustic este mai potrivit un pavaj din piatră de râu sau chiar din lemn. Dacă îți place simplitatea, îți sugerăm un pavaj din pietriș sau pavele ecologice, care lasă iarba să crească.

Nivelează terenul

Suprafața pe care se montează pavajul trebuie să fie perfect plată, pentru ca plăcile să fie la același nivel. De aceea, terenul se nivelează, înlăturând în același timp stratul superior de pământ.

Suprafața care urmează să fie amenajată se adâncește cu aproximativ 30 de centimetri și se nivelează, astfel încât pavajul montat ulterior să fie drept și la nivelul solului.

Nu monta pavajul direct pe pământ

Limitele suprafeței care urmează să fie pavată se delimitează cu ajutorul unor borduri sau al unor pavele dreptunghiulare așezate pe lat, după care se trece la amenajarea unui pat pe care va fi montat pavajul.

Aceste nu se amplasează direct pe sol, pentru că plăcile se vor afunda treptat și astfel vor apărea denivelări. Pentru a evita aceasta, pe sol se împrăștie un strat de pietriș gros de circa 20 de centimetri, care se compactează cu ajutorul unei plăci presante.

Se adaugă apoi un strat de 5 centimetri de nisip sau criblură, după care patul astfel format se nivelează din nou.

Amplasează plăcile începând din colț

Ca și în cazul gresiei sau faianței, montarea plăcilor de pavaj se face începând dintr-un colț. Dacă în zona adiacentă există o altă suprafață pavată, montarea se începând de acolo și instalând plăcile noi în continuarea celor existente. Acestea se plasează pe un singur rând, iar odată ajuns la capăt se continuă pe rândul următor, în sens invers.

Există diferite modele de plăci de pavaj, iar montarea se face respectând îmbinările acestora, astfel încât între rosturi să rămână o distanță de 3-5 milimetri.  

Împrăștie nisip peste pavaj și compactează

După montarea plăcilor de pavaj mai rămân de efectuat două operațiuni cel puțin la fel de importante. Astfel, după ce toate plăcile sunt așezate la locul lor, peste pavaj se împrăștie o cantitate generoasă de nisip.

Rolul acestuia este acela de a umple golurile dintre rosturi și a fixa astfel mai bine plăcile de pavaj. Nisipul se întinde cu ajutorul unei mături pe toată suprafața pavată, astfel încât să pătrundă cât mai bine printre rosturi. Apoi, cantitatea care mai rămâne pe pavaj se îndepărtează folosind aceeași mătură.

Ultimul pas constă în compactarea finală, care va fixa definitiv plăcile de pavaj. Operațiunea se realizează tot cu placa presantă, însă de această dată, talpa utilajului trebuie să fie protejată cu o bucată de cauciuc, pentru a nu sparge dalele sau pavelele. În urma compactării, pavajul trebuie să ajungă la nivelul solului, așa că operațiunea se va încheia doar când plăcile sunt perfect aliniate.

Acestea sunt cele cinci reguli esențiale de care trebuie să ții cont dacă vrei ca pavajul să iasă perfect și să reziste cât mai mult timp.

Te-ar putea interesa