Cărămida este unul dintre cele mai cunoscute materiale de construcții, iar utilizarea acestui material este observată încă din cele mai vechi timpuri. Multe dintre clădirile vechi sunt realizate din cărămidă plină, iar acest lucru le garantează rezistența și durabilitatea. Dacă ai un proiect de construire și vrei să alegi cele mai bune materiale de construcții potrivite pentru tine, atunci află care sunt tipurile de cărămidă și cum o poți alege pe cea potrivită pentru tine!
Tipuri de cărămizi după rolul structural
Rolul structural este cel care definește de fapt utilizarea cărămizilor într-un anumit context structural. Astfel, în funcție de modul de utilizare al cărămizilor putem vorbi despre cărămidă neportantă și cărămidă portantă. Pentru a fi sigur de alegerea făcută poți găsi caramidă pe mathaus.ro pe care o poți folosi în funcție de nevoile tale.
Cărămidă portantă
Cărămida portantă este un material plin, care permite preluarea de încărcări și implicit utilizarea în contextul realizării unor construcții de rezistență. Cărămida plină este un conglomerat realizat din argină, nisip și apă, iar în vremurile trecute în amestec mai era introdusă și șamota. Amestecul este turnat în matrițe, uscat și ars, pentru ca rezultatul final să se concretizeze în cărămida plină portantă utilizată în construcții.
Cărămida plină rezistă foarte bine la șocuri mecanice și, un lucru deosebit de important, rezistă foarte bine la seism. Alături de mortarul folosit ca liant între cărămizi, acestea formează un tot unitar care reacționează ca un monolit la încărcări.
Cărămidă cu goluri sau neportantă
Dacă în cazul cărămizilor pline vorbim despre materiale fără goluri, capabile să preia încărcări și sarcini mari, în cazul cărămizilor cu goluri vorbim despre elemente folosite exclusiv pentru realizarea pereților de compartimentare sau a structurilor neportante.
Este important să facem această distincție deoarece cele două tipuri de cărămizi reacționează diferit mai ales la nivel de solicitări, lucru care influențează foarte mult felul în care reacționează o clădire.
Pe lângă aceste tipuri principale de cărămidă mai putem găsi și alte tipuri, după cum urmează.
Cărămidă refractară
Cunoscută și sub numele de șamotă, cărămida refractară are o capacitate foarte bună de menținere a căldurii în interior. Cărămida de acest tip are un rol important așadar mai ales în cazul locuințelor, acolo unde este nevoie de o eficiență termică sporită.
Cărămida de sticlă
Folosită cu scop decorativ, cărămida de sticlă este deosebit de estetică și elegantă. Fie că vrei să construiești un perete despărțitor pentru baie sau pentru hol ori bucătărie, cărămida de sticlă este alegerea perfectă. Aceasta nu este perfect opacă, dar nici în totalitate transparentă astfel că permite trecerea luminii conferind locuinței un aspect deosebit.
Cărămida aparentă
Cărămidă aparentă este folosită tot pentru rolul său decorativ, însă spre deosebire de cărămida uzuală nu necesită un mortar pentru montaj. Cărămida aparentă necesită însă un adeziv cu ajutorul căruia se realizează lipirea de suprafață sau substrat.
Fiecare dintre aceste tipuri de cărămizi sunt utilizare în zona construcțiilor și își aduc un aport important în fiecare dintre situații. În vreme ce unele tipuri de cărămizi sunt folosite exclusiv pentru construire, alte tipuri de cărămidă sunt dedicate amenajărilor interioare și decorării.
Este așadar important să soliciți ajutorul specialiștilor pentru a putea înțelege exact la ce trebuie folosit fiecare tip de cărămidă, astfel încât proiectele tale să prindă viață și să îți ofere aspectul estetic și funcționalitatea dorite.