7 motive surprinzătoare în favoarea unui somn de calitate

de WTA.ro

Somnul face parte din viața noastră. Circa o treime din timpul pe care îl trăim este petrecut în pat, dormind. De aceea, este foarte importat ca patul, salteaua, pernele și așternutul să asigure un somn cât mai bun. Lipsa somnului în timpul nopții te poate face nervos a doua zi. De-a lungul timpului, un somn insuficient poate da peste cap întreaga sănătate. Studiile arată că un somn de calitate, obținut în mod regulat, poate ajuta la chiar la diminuarea unor maladii. Iată 7 motive pentru care ar trebui să-i oferi corpului tău somnul de care are nevoie.

Creier mai activ și memorie mai bună

Când nu mai dormi destul, probabil că vei avea probleme în a reține informații și a-ți aminti detaliile. Asta pentru că somnul joacă un rol important atât în ​​învățare, cât și în procesul de memorare. Fără somn suficient, este greu să te concentrezi și să reții informații noi. De asemenea, creierul tău nu are suficient timp pentru a stoca în mod corespunzător amintirile, astfel încât să le poate extrage mai târziu.

Somnul permite creierului să fie pregătit pentru noi cunoștințe și crește puterea de memorare.

O stare psihică relaxată

Un alt lucru pe care creierul tău îl face în timp ce dormi este să-ți proceseze emoțiile. Mintea ta are nevoie de acest timp pentru se relaxa și a reacționa corect. Când dormi puțin, ai tendința de a avea mai multe reacții emoționale negative și mai puține pozitive.

Lipsa cronică de somn poate crește, de asemenea, șansa de a avea tulburări mentale. Un studiu amplu a arătat că, atunci când suferi de insomnie, există probabilitate de cinci ori mai mare să dezvolți depresie, iar tulburările de anxietate sau atacurile de panică sunt mai posibile.

Somnul revigorant pe o saltea de calitate, de la https://www.mattro.ro/saltele te ajută să faci față cu brio unei zile dificile, să  vă îmbunătățiți perspectiva asupra vieții și să fiți mai bine pregătiți pentru a face față provocărilor.

O inimă mai sănătoasă

În timp ce dormi tensiunea arterială scade, oferind inimii și vaselor de sânge un pic de odihnă. Cu cât dormi mai puțin, cu atât tensiunea arterială crește în timpul unui ciclu de somn din cadrul a 24 de ore. Hipertensiunea arterială predispune la boli de cardiovasculare, accident vascular cerebral.

Performanțe sportive îmbunătățite

Dacă sportul practica necesită explozii rapide de energie, cum ar fi luptele sau ridicarea greutăților, pierderea somnului poate să nu te afecteze la fel de mult ca în cazul sporturilor care necesită rezistență: atletism, înotul sau  ciclismul. Se știe că somnul insuficient afectează orice activitate sportivă.

Pe lângă faptul că îți fură energie și timp pentru repararea mușchilor, lipsa somnului îți slăbește motivația, ceea ce duce la scăderea în timp a performanțelor. Te vei confrunta cu o provocare mentală și fizică mai grea și vei vedea timpi de reacție mai lenți ai organismului.

Glicemie corectă

În timpul perioadei profunde a ciclului de somn, cantitatea de glucoză din vasele de sânge scade. Dacă nu există suficient timp pe care să îl petreci în perioadă de somn profund, înseamnă că nu oferi organismului pauza pentru a permite o resetare. Corpul tău răspunde mai greu la nevoile celulelor tale și crește nivelul de zahăr din sânge. Somnul de calitate, de noapte, reduce șansele de diabet.

Imunitate excelentă

Pentru a te ajuta să previi bolile, sistemul tău imunitar identifică bacteriile și virușii dăunători din organism și îi distruge. Lipsa continuă de somn schimbă modul în care funcționează sistemul tău imunitar. Există așadar șansa de a te îmbolnăvi mai des. Corpul reacționează la oboseala continuă și cere odihnă, de aceea e important să dormi circa 8 ore în fiecare noapte.

Controlul greutății

Când ești bine odihnit, îți este mai puțin foame. A fi lipsit de somn înseamnă afectarea hormonilor care controlează apetitul. Un somn insuficient duce la tentații alimentare recontrolate, în timp ce un somn bun menține greutatea corporală corectă

Așa cum vezi, există multe motive pentru care e recomandat să dormi bine și destule ore în fiecare noapte, pentru propria sănătate.

Te-ar putea interesa