Romania este extrem de atractiva pentru persoanele care cauta o tara ieftina in care sa traiasca. Desi se afla in Uniunea Europeana, are unul dintre cele mai mici costuri de viata din Europa, facandu-l o alegere uimitoare si pentru persoanele care doresc sa se retraga aici ca nomazi digitali sau cei care isi obtin veniturile din afara tarii.
Pentru a va face o prima impresie despre traiul de viata din Romania recomandam sa va informati despre salariul minim pe economie in 2021, salariu mediu si un calcul salariu net pentru a putea face mai multe simulari cu privire la salariul pe care il veti incasa si impozitele obligatorii de plata catre stat.
Dar ce se intampla cu cei care doresc sa se mute in Romania pentru a lucra aici? In articolul de astazi, vom acoperi acest aspect analizand salariul minim din Romania, precum si salariul mediu.
In opinia mea, acest lucru prezinta o imagine mai buna si mai clara a tarii in ansamblu: cunoasterea salariului minim si mediu in Romania, nu veti sti doar unde v-ar plasa nivelul de venit daca ati locui aici, ci de asemenea, la ce sa va asteptati de la piata locurilor de munca in sine.
Si mai mult, salariul mediu este un bun indicator (dupa parerea mea) al costului de viata estimat si al cat de scumpa este o tara.
Daca o persoana castiga, in medie, 3.000 de euro pe luna, cel mai probabil preturile din acea tara sunt mai mari decat intr-una in care persoana medie castiga 500 de euro pe luna. De asemenea, asta inseamna ca, daca castigi salariul mediu, vei putea duce o viata buna aici, in tara.
Anul 2020 fiind un an complicat economic vorbind si cu anul 2021 inca simtind efectele secundare, nu vedem o crestere spectaculoasa a salariilor in Romania, cel putin nu similare cu anii precedenti. Dar orice crestere este mai buna decat nimic.
In prezent, potrivit statisticilor, 1,4 milioane de romani castiga salariul minim pe economie, din aproximativ 7 milioane de angajati.
Dar cresterea salariilor minime a avut unele efecte secundare: preturile cresc in Romania, inflatia este ridicata, cursurile de schimb valutar pentru euro si dolari ating zilnic noi maxime, astfel incat in puterea de cumparare efectiva lucrurile nu s-au schimbat la fel de mult.
Dar acest lucru a dus la o crestere a calitatii vietii pentru cei care traiesc cu un salariu minim, chiar daca lucrurile au incetinit putin in timpul nebuniei care inconjoara anii 2020 si 2021. In Romania inca de la inceputul anului s-a luat in calcul majorarea salariului minim la suma de 2300 de lei, insa momentan suma bruta minima este de 2230 de lei.