Cum să montezi singur pavele în curte

de WTA.ro

Amenajarea curţii cu pavele te ajută să delimitezi mai bine spaţiile, căile de acces, îmbunătăţind considerabil aspectul general al proprietăţii. Partea cea mai bună este că procesul de montare este atât de simplu încât poate fi realizat în regim Do-It-Yourself, mai ales, dacă foloseşti produse de calitate cum sunt modelele de pavele premium marca Elis. Iată câteva sfaturi de bază pentru finalizarea propriului proiect de pavare a curţii.

Delimitează zona

În funcţie de suprafaţa şi dispunerea terenului, poți pava întreaga curte sau doar anumite zone. Stabileşte clar care sunt acestea, pentru a realiza un necesar de materiale. Pentru accesul auto, poţi pava întreaga cale de acces sau doar 30-40 de centimetri pentru fiecare roată, câştigând, astfel, mai mult spaţiu verde în centru şi extremităţi.

Montează bordurile

Pe fundatia de beton întărit se toarnă un strat de mortar de 25 mm (1:3 ciment :nisip) pe care se asează bordurile. Bordurile sunt asezate la nivel și aliniate cu ajutorul unui ciocan de cauciuc.

Pregăteşte terenul

După ce ai ales suprafeţele pentru pavat, este timpul să pregăteşti terenul. În ţara noastră, sistemul de pavaj este instalat cel mai des pe pat de nisip. Până a ajunge la suprafaţă, însă, trebuie să asiguri un strat de suport. Practic, terenul trebuie eliberat de buruieni şi excavat la o adâncime de minim 30 de centimetri. Nivelarea pentru stabilizarea terenului se face cu un compactor 

Aplică stratul de susţinere

Următorul pas este așternerea balastului, compactarea și nivelarea lui, șii in final, aplicarea stratului de nisip pe care vei aşeza dalele. Balastul ajută atât la susţinerea pavelelor, cât şi la drenarea apei în sol. Grosimea stratului de nisip poate varia între 3 şi 6 centimetri, în funcţie de traficul pe care îl va suporta pavajul. Foloseşte o nivelă pentru a uniformiza stratul de nisip pe întreaga suprafaţă excavată şi pregătită.

Aplică pavelele

Cele mai citite articole

Alege un punct de început şi aplică pavelele bucată cu bucată, și nu uita că trebuie să laşi un spaţiu de cel puţin 2 milimetri între ele. Respectivele rosturi vor fi umplute cu nisip într-o fază ulterioară. În funcţie de modelul de pavele ales trebuie să respecţi un anumit tipar. Cu cât sunt mai simple, cu atât sunt mai uşor de instalat. Pe măsură ce modelele variază, instalarea poate deveni mai complexă. Există variante pentru orice tip de suprafaţă, indiferent de lungime sau unghi.

Umple rosturile

Rosturile rămase între dale trebuie umplute cu nisip. Presară, pur şi simplu, cu mâna de jur împrejur întreaga suprafaţă până când spaţiile sunt umplute în exces. Surplusul de nisip va folosi la compactarea din etapa următoare.

Compactează

Pavelele pot fi nivelate cu ajutorul unui ciocan din cauciuc sau plastic. Şi în acest caz este important traficul pe care îl va suporta pavajul. Cea mai eficientă compactare poate fi făcută cu ajutorul unui utilaj profesional cu placă vibrantă pe care îl poţi închiria. La finalul compactării este bine să revii cu umplerea rosturilor dintre dale cu nisip.

Curăţă nisipul în exces

Când ai terminat de compactat, mătură nisipul de câteva ori pe întreaga suprafaţă, astfel încât fiecare spaţiu să fie acoperit. La final, curăţa noua ta curte pavată personal şi bucură-te de rodul muncii tale.

Sfat: Foloseşte pavelele pentru scurgere

Apa este principalul dăunător al aleilor pavate. Pe măsură ce se infiltrează, stratul de nisip se subţiază şi apar diferenţele de nivel. În special în zona de jur împrejurul casei, acolo unde se scurge apa din precipitaţii, pot apărea astfel de probleme. Ca să le previi, încă de la început, poţi prelungi sistemul de scurgere pluvială pe patul de nisip de sub dale. Astfel, burlanele verticale captează apa de pe acoperiş şi o deversează în sol la capătul aleii pavate, prevenind formarea de bălţi.

Realizarea unei curţi cu pavele este atât de simplă încât nu ai nevoie de o echipă de specialişti. Esenţial este să achiziţionezi produse de calitate, să aloci timpul necesar acestei lucrări şi să urmezi paşii de mai sus.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa