Ce trebuie sa stii despre operatie de glaucom

de WTA.ro

Glaucomul este o boală a ochilor care determină reducerea iremediabilă a câmpului vizual. În unele situații, presiunea intraoculară nu poate fi controlată prin metodele de bază, fiinde nevoie de o intervenție chirurgicală pentru glaucom sau de un tratament mai avansat care să răspundă nevoilor pe care le are pacientul. Ce este glaucomul, cum se manifestă acesta, în ce cazuri este necesară operația de glaucom și ce presupune aceasta, vei afla din rândurile de mai jos.

Ce este glaucomul?

Glaucomul este o boală a ochilor care determină reducerea câmpului vizual, fără șanse de recuperare prin metode de bază. Este vorba despre afectarea vederii periferice, iar acest lucru vine ca o consecință a afectării nervului optic. Glaucomul este asociat de cele mai multe ori cu presiunea crescută din interiorul ochiului, însă specialiștii au constatat că există simptome ale glaucomului și în cazul unei presiuni intraoculare normale, la una din trei persoane. În aceste cazuri, ar fi vorba despre o alimentare mai slabă cu sânge a nervului optic, aceasta fiind cauzată de ateroscleroza în vasele care irigă acest nerv. 

Dacă nu beneficiază de tratamentul corespunzător, o persoană cu glaucom poate orbi. Glaucomul este, în acest sens, a doua cauză de orbire la nivel mondial în țările cel mai puțin dezvoltate din lume, prima fiind cataracta. 

Cele mai citite articole

Cauzele apariției glaucomului

Cauzele glaucomului sunt, de cele mai multe ori, necunoscute. Unul dintre principalii factori de risc este reprezentat de ereditate, însă există și situații în care glaucomul poate fi asociat cu alte probleme specifice, cum ar fi traumatismele bruște ale ochiului, prezența altor probleme oculare, existența unor boli precum diabetul, hipertensiunea arterială, tulburările cardiovasculare sau hipotiroidismul necontrolat. De asemenea, glaucomul poate apărea drept efect advers al anumitor medicamente, mai ales în cazul corticosteroizilor administrați direct în ochi sau pe cale orală. 

Operația de glaucom

Cele mai multe cazuri de glaucom pot fi controlate cu ajutorul unuia sau mai multor medicamente, însă există și situații în care o intervenție chirurgicală este fie mai eficientă, fie preferată de medic și pacient. Realizarea unei operatii glaucom  scapă pacientul de nevoia de administrare a picăturilor în ochi, însă nu în toate situațiile. 

Există studii care indică faptul că o procedură chirurgicală cu laser, cunoscută sub denumirea de trabeculoplastie selectivă, poate fi la fel de eficientă ca picăturile oftalmice pentru glaucom, în vederea scăderii presiunii intraoculare. Aceasta ar reprezenta un tratament primar pentru această boală a ochilor. În cazuri mai avansate, poate fi necesară trabeculoctemia, procedură prin care se creează o zonă de drenaj artificial sau chiar implanturile de glaucom. Pe www.drholhos.ro, poți identifica soluția ideală pentru tratarea acestei boli, în funcție de nevoile pe care le ai. 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa