Spațiul mic din baie, lipsa timpului pentru un ritual de îngrijire mai complex, dar și nevoia ca procesul de pregătire să fie cât mai rapid i-a motivat pe cei mai mulți dintre români să opteze pentru instalarea unei cabine de duș în camera de baie.
Dincolo de aspectul modern, a avea o cabină de duș în baie este echivalent cu un stil de viață sănătos și activ, în care accentul este pus pe utilitatea maximă, respectiv economia de spațiu. Astăzi sunt o mulțime de modele existente pe piață, care mai de care mai atractive și cu tehnologii de ultimă oră, care îți permit ca în timpul dușului să asculți muzica preferată sau chiar să răspunzi la telefon.
De ce o cabină de duș? În principiu, decizia de achiziție este strâns legată de îmbinarea armonioasă între confort, eficiență, eleganță și costul accesibil, dar și de faptul că, de cele mai multe ori, spațiul din baie este prea strâmt pentru a permite amplasarea unei căzi.
Astfel, producătorii se întrec în cele mai moderne, durabile și fiabile cabine de duș, care să răspundă nevoilor și exigențelor fiecărui client în parte. Pe piața din România sunt disponibile multe modele de cabine de dus moderne, cu forme și dimensiuni variate, realizate din sticlă sau chiar din PVC.
În băile elegante și rafinate sunt preferate cabinele de duș de tipul Walk-in, însă pentru băile amenajate cu un buget mai mic recomandate sunt cabinele cu sau fără masaj, de formă pătrată, dreptunghiulară sau semicirculară.
Cum și când a apărut prima cabină de duș?
Cabina de duș a apărut ca o necesitate a omului modern, dat fiind că acum câteva sute de ani traiul oamenilor era mult mai relaxat, fiind preferate băile îndelungi, cu tot felul de săruri. Tocmai din acest motiv, oamenii au căutat o modalitate de a scurta ritualul îmbăierii, pentru a economisi apa.
Astfel, strămoșii noștri făceau duș sub cascadă, iar cei care nu se aflau în vecinătatea unei ape așezau o găleată cu apă, iar după ce se săpuneau bine răsturnau găleata pentru a se clăti bine de clăbuc.
În 1810, cabina de duș a Regentei engleze a fost prima și cea mai elaborată cabină de duș construită vreodată, având o înălțime de aproape trei metri. Aceasta era creată din metal, avea bazinul pictat asemănător bambusului, fiind prevăzută cu un tub de scurgere la nivel inferior și un rezervor ascuns în partea superioară. Dezavantajul era că apă murdară era din nou pompată în rezervor. Iar pentru a-și proteja părul de umezeală, femeile foloseau o pălărie conică, din material impermeabil.
De la 1800 cabina de duș a început să sufere mici modificări. Odată cu dezvoltarea instalațiilor de apă din locuințe, în America anului 1830 apare un nou model de cabină de duș. Aceasta era creată din lemn, era prevăzută cu un scaun care se învârtea, iar printr-un mâner apa era pompată.
Deși acestea au fost create pentru locuințele personale, cabinele de duș erau utilizate și la băile turcești sau rusești, cu apă fierbinte, rece sau camere de abur.
Ce avantaje obții dacă investești într-o cabină de duș?
- Spațiul ocupat este mult mai mic;
- Consumul de apă va fi mai mic;
- Este mult mai ușor de curățat:
- Apa nu se va mai împrăștia în toată baia;
- Vei găsi un model potrivit oricărui stil arhitectural.