De ce echipamente de protecție au nevoie angajații unei firme de construcții?

de WTA.ro

Siguranța la locul de muncă nu este un moft, ci o normalitate, mai ales în mediile de lucru dificile. Sectorul construcțiilor se numără printre cele mai relevante exemple. Lucrul pe șantier este destul de solicitant, iar uneori condițiile nu vin deloc în ajutorul angajaților. De multe ori, munca se derulează la temperaturi ridicate sau în spații foarte înguste și greu accesibile. Așadar, echipamentul trebuie adaptat în consecință. 

Din ce ar trebui să fie alcătuit echipamentul de protecție în cazul unei firme de construcții poți afla în rândurile de mai jos. 

Echipamentul de protecție în construcții

Ai un business în industria construcțiilor? Pe lângă organizarea etapelor de lucru și direcționare adecvată a resurselor umane, e esențial să investești în uniforme pentru muncitori. Echipamentul de protecție nu facilitează doar obținerea unui mediu plăcut, ci contribuie și la: 

  • Derularea optimă a activităților zilnice. În momentul în care angajații utilizează uniforme de protecție, sarcinile repetitive nu îți vor mai crea probleme pe termen lung. Posibilitatea apariției unei erori tehnice este minimizată, ceea ce va crește inevitabil calitatea execuției lucrărilor, dar și entuziasmul echipei. În plus, nu va mai trebui să investești costuri suplimentare pentru eventuale reparații.
  • Eliminarea accidentelor de muncă și situațiilor neprevăzute. Spre exemplu, utilizarea unor veste reflectorizante va reduce semnificativ riscul unui eveniment neplăcut, cu repercusiuni directe asupra sănătății muncitorilor. În plus, vine și în conformitate cu prevederile de natură legală. Nerespectarea reglementărilor impuse de autorități atrage inevitabil amenzi semnificative și chiar închiderea șantierului.
  • Creșterea moralului și a productivității la nivel de echipă. Atunci când lucrătorii se simt în siguranță și protejați, este mai probabil să fie mai implicați, mai motivați și mai productivi. Un mediu de lucru sigur poate contribui, de asemenea, la reducerea stresului și a absenteismului.
  • Crearea unei culturi bazate pe siguranță și profesionalism. Când te preocupi de starea de bine a angajaților, dar și de respectarea prevederilor de natură legislativă, te afișezi automat cu mai multă încredere pe piață. Expunerea unei imagini pozitive nu te va ajuta doar să înregistrezi performanțe deosebite, ci să-ți extinzi lista de contacte și colaboratori. 
  • Protejarea integrității muncitorilor și creșterea gradului de loialitate față de firmă. Apariția unui accident de muncă nu numai că afectează reputația companiei, dar scade implicit implicarea în cadrul echipei. Dacă pierzi încrederea resurselor umane, îți pierzi șansa de a reuși. În lipsa unui colectiv unit și dornic să muncească pentru îndeplinirea obiectivelor nu faci decât să contribui, încetul cu încetul, la prăbușirea afacerii. 

Ce trebuie să achiziționeze firma de construcții

Cele mai citite articole

Știai că sectorul de construcții este unul dintre cele mai expuse riscurilor de accidentare? Conform unui raport întocmit în 2023, 4.862 persoane au fost victimele neglijenței și lipsei de responsabilitate. Cele mai multe cazuri au fost identificate în cazul construcțiilor de clădiri. 

Treaba ta ca angajator este să asiguri contextul ideal de efectuare a activităților. De la achiziția de haine și încălțăminte de protecție până la instruirea personalului cu privire la responsabilitățile fiecăruia, chiar și cel mai mic detaliu contează.

În ceea ce privește echipamentul de lucru, printre piesele care ar trebui să se regăsească pe lista de priorități se numără:

  • Căști de protecție – Esențiale pentru a preveni leziunile la nivelul capului, cauzate în general de manipularea obiectelor dure sau de căderea materialelor. Munca pe șantier impune astfel de activități, ceea ce înseamnă că uniforma trebuie adaptată în consecință. 
  • Ochelari – Recomandați pentru a evita efectele expunerii la praf, mizerie sau substanțe chimice periculoase. În timpul etapelor de execuție, când materialele sunt prelucrate și transformate în produse finite, se eliberează în aer poluanți periculoși pentru sănătatea organismului.
  • Mănuși – Pe șantier se derulează și activități de sudură sau de realizare a instalației electrice. În astfel de cazuri, mâinile sunt foarte expuse. Mănușile sunt obligatorii pentru reducerea posibilității de apariție a rănilor provocate de obiectele ascuțite sau de expunerea la temperaturi extreme.
  • Bocanci duri – În cazul pieselor de încălțăminte, angajatorii trebuie să respecte standardul 20345: 2011. Este cel care reglementează cerințele de bază ale bocancilor. În general, sunt recomandate variantele cu talpă anti-derapantă și cu inserții metalice în partea din față. Astfel, elimini din start riscul de a te împiedica sau de a te lovi de materiale dure. 
  • Echipament reflectorizant – Vestele reflectorizante sunt foarte utilizate în domeniul construcțiilor. Sunt concepute special pentru a-i face pe lucrători vizibili în condiții de lumină scăzută. Există opțiuni pe piață atât pentru sezonul estival, cât și pentru temperaturile scăzute din timpul iernii. 


Gama de îmbrăcăminte de protecție este mai mult decât necesară în sectoarele unde se lucrează în condiții grele. Industria construcțiilor este ce mai vizată accidentelor și riscurilor asupra sănătății. Așadar, misiunea ta ca angajator este de a asigura un mediu esențial pentru sporirea calității lucrărilor și nivelului de productivitate. 

Alege și tu echipamente de lucru profesionale și bucură-te de rezultate pe termen lung!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa