Livingul este acel spațiu din locuință în care îți petreci cea mai mare parte a zilei și totodată locul ideal pentru a sta la o șuetă cu prietenii sau rudele care îți trec pragul. Ținând cont de acestea, un living trebuie să fie confortabil și primitor, iar asta ține în mare măsură de felul în care îl amenajezi. Există o serie de elemente care te pot ajuta să ajungi un astfel de rezultat în amenajarea livingului, iar în cele ce urmează vei afla care sunt acestea.
Mobilierul
Spațiul din living trebuie să fie aerisit și să îți permită suficientă libertate de mișcare, iar alegerea mobilierului este foarte importantă în acest sens. Piesa principală este canapeaua, care poate fi plasată atât lângă perete cât și în mijlocul camerei. În cazul în care livingul nu este foarte generos ca spațiu, îți recomandăm prima variantă, pentru a rămâne mai mult loc liber. Poți opta pentru o canapea simplă sau una extensibilă, iar o altă variantă de luat în considerare este colțarul.
În fața canapelei trebuie să se afle o măsuță de cafea, iar pe celelalte laturi ale încăperii poți amplasa un dulap sau o bibliotecă. De asemenea, pe latura opusă celei pe care se află canapeaua se potrivește un corp de mobilă cu spațiu special pentru televizor.
Sursele de iluminat
Livingul trebuie să fie cât mai luminos, atât pe timpul zilei cât și seara, pentru a crea acea atmosferă primitoare despre care vorbeam mai devreme. Corpul principal de iluminat poate fi o lustră modernă pentru living sau un candelabru, alegerea făcându-se în funcție de stilul în care ai amenajat încăperea.
Ai nevoie și de surse secundare de iluminat, pentru a scoate în evidență anumite detalii sau pentru a crea o atmosferă mai intimă. În acest sens, poți folosi veioze, spoturi luminoase sau instalații decorative cu LED-uri, dar și lumânări sau lumina caldă a unui șemineu.
Un efect deosebit vei obține dacă vei combina lumina caldă cu cea rece, creând astfel un contrast plăcut și relaxant. Ideal este ca sursa principală de iluminat să contrasteze cu cea secundară.
Ferestrele și draperiile
Pentru că tocmai am vorbit de iluminat, revenim puțin asupra acestui aspect, precizând că livingul trebuie să beneficieze de cât mai multă lumină naturală. Ferestrele mari te vor ajuta mult în acest sens, cu condiția să nu fie obturate de coroana unui copac sau de o clădire înaltă construită în apropiere. Chiar și așa, vei beneficia de suficientă lumină, iar draperiile te pot ajuta să faci ca încăperea să fie și mai luminoasă. Acestea trebuie să fie confecționate din materiale ușoare sau vaporoase și să aibă culori deschise, în tonuri neutre.
Decorațiunile
Decorațiunile reprezintă un element important în amenajarea unui living putând spune și despre ele că fac diferența. Fotografiile înrămate, tablourile, vazele cu flori, statuetele sunt doar câteva dintre elementele decorative care se potrivesc perfect într-un living. Lor li se adaugă alte obiecte funcționale care au un design deosebit și pot servi și ca elemente decorative. Ne referim la veiozele cu picior înalt și abajur, sfeșnicele pentru lumânări, un ceas de perete sau chiar un pian, în cazul unui living mai spațios. De asemenea șemineul este un alt accesoriu care va oferi încăperii un aspect deosebit.
Contează foarte mult și stilul de amenajare pe care l-ai ales, pentru că fiecare are particularitățile sale. Spre exemplu, dacă iți dorești un living în stil minimalist, trebuie să te rezumi doar la elementele strict necesare, eliminând orice detaliu care nu își găsește o utilitate anume. Regula este valabilă și pentru stilul modern, doar că în acest caz, mobilierul trebuie să aibă forme geometrice bine definite, cu lini trepte și unghiuri ferme. Stilul rustic pune accent pe calitatea materialelor folosite în prim plan fiind lemnul, piatra naturală și elementele decorative în stil tradițional.
Indiferent de stilul ales, trebuie să ții cont de toate detaliile pe care ți le-am descris, pentru că acestea sunt esențiale în amenajarea oricărui living.