Amenajarea corectă a unui restaurant: 5 secrete

de WTA.ro

Succesul unui restaurant depinde într-o proporție foarte mare de modul în care zonele acestuia sunt aranjate. Clienții își doresc un spațiu aerisit, în care să se simtă bine primiți și prompt serviți. Pe de altă parte, angajații își doresc un loc de muncă unde totul este amenajat în scopul sporirii eficienței și creșterii vitezei de lucru. Desigur, un astfel de proiect solicită cunoștințe și investiții pe măsura rezultatelor urmărite, însă există câteva mici secrete care pot face diferența.

Recondiționarea spațiilor și a utilităților

Primul și probabil cel mai important pas în amenajarea unui restaurant este reprezentat de renovarea sau de recondiționarea spațiilor interioare și exterioare. Concomitent, este esențială refacerea sistemelor de furnizare a utilităților.

Renovarea este importantă pentru că reprezintă oportunitatea de a avea un aspect nou și curat. În plus, oferă avantaje precum:

  • posibilitatea consolidării, adaptării și extinderii, în funcție de necesități;
  • asigură o ameliorare consistentă a performanțelor energetice – ceea ce se traduce în economii importante la utilități pe termen lung;
  • este o investiție semnificativă în valoarea proprietății.

În multe cazuri, spațiile cu potențial de restaurant sunt situate în clădiri vechi, situate în zonele centrale ale orașelor sau cu un potențial turistic semnificativ, cu afluență mare de potențiali clienți. Chiar dacă, tehnic vorbind, ar fi de preferat ridicarea unei construcții noi, recondiționarea unei clădiri vechi poate fi un real succes dacă este realizată cu materiale de calitate, de lucrători specializați și experimentați.

Un secret fundamental în recondiționările profesionale este definit de calitatea instalațiilor interioare. Acestui aspect trebuie să i se acorde o atenție deosebită, deoarece echipamentele profesionale au nevoie de o alimentare de calitate cu energie electrică și sursele de lumină artificială pot constitui un stres pentru instalația electrică. Mai grav decât atât, riscul unui incendiu sau al deteriorării consumatorilor de energie electrică poate afecta dezvoltarea, reputația afacerii, dar mai ales viața persoanelor din jur. De asemenea, nu trebuie tratate cu superficialitate nici instalațiile sanitare sau cele de evacuare a reziduurilor și a apelor uzate, care pot deveni surse de inundații sau de contaminare a spațiilor interioare.

Definirea și separarea zonelor într-un restaurant

Esențială în amenajarea oricărui spațiu – mai cu seamă în cazul unui restaurant – este partea de stabilire și separare a zonelor. Zonele principale ale unui restaurant sunt:

  • bucătăria – inclusiv anexele destinate depozitării ingredientelor, echipamentelor de bucătărie profesionale, zonelor de pregătire a preparatelor sau vestiarul angajaților;
  • spațiul destinat livratorilor;
  • zona meselor și barul – care se poate extinde cu o zonă de tip terasă;
  • holurile și zonele de așteptare;
  •  toaletele.

Bucătăria

Secretul din spatele unui restaurant cu rating bun rezidă în organizarea și dotarea spațiului de gătit. În fond, aici se nasc toate preparatele care au potențialul de a fideliza clienții. Bucătăria trebuie să ofere spații de lucru bine dimensionate, acces facil la instrumente de lucru și ingrediente, aparatură profesională care să ofere condițiile optime de temperatură și umiditate.

Spațiul livratorilor

Una dintre transformările moderne ale unui restaurant este legată de spațiul destinat livratorilor. Condiționările vieții moderne, limitările impuse de pandemie și schimbarea profundă în obiceiurile culinare actuale au impus livrările acasă ori la locul de muncă drept aspect definitoriu al unui restaurant care se respectă. Așadar, un alt secret într-o amenajare corectă de restaurant este existenței unui spațiu și a unui flux de lucru dedicat livrărilor, care să nu afecteze aspectul și specificul zonei clasice de primire a clienților.  

Zona de servire

Este destinată clienților și trebuie să fie spațioasă, aerisită și amenajată astfel încât să rămână primitoare. În funcție de specificul restaurantului, amenajările interioare și mobilierul sunt cele care trebuie să ofere nota de unicitate și farmecul irezistibil care să atragă clienții. Barul este un spațiu clasic în structura unui restaurant, însă conceptele moderne, limitate adeseori de spațiu, nu îl mai consideră esențial.

Un restaurant bun este un mix de proporții perfecte între amenajare și facilități interioare, angajați calificați și doritori de performanță, localizare și promovare. Fundamentul pe care se sprijină întregul stabiliment este, însă, modul în care a fost amenajat restaurantul încă din stadiul concept – detaliu care evidențiază un restaurant cu adevărat bun. 

Te-ar putea interesa