Dacă ai trecut de achiziție și ești fericitul posesor al unei case de vacanță la munte, următoarea etapă pe care trebuie să o ai în calcul este cea de amenajare. Chiar dacă ai în plan câteva idei, există mai multe detalii de care să ții cont pentru a profita din plin de avantajele pe care ți le oferă această locuință și apropierea cu natura.
Iată câteva idei de care să ții cont în amenajare, pentru a face din casa ta de vacanță locul călduros și primitor pe care îl dorești atunci când faci o binemeritată ieșire în natură, la munte.
Ce stil de amenajare/design să alegi
Pentru că îndrăgești muntele și ai ales o casă de vacanță la înălțime, trebuie să faci din această construcție o continuare firească a naturii în locuință. Vei reuși asta prin felul în care o amenajezi și o decorezi în interior, dar și prin câteva detalii specifice.
Pentru ca stilul și mediul exterior să se reflecte cât mai bine în interiorul locuinței tale de la munte, folosește cât mai multe elemente naturale în amenajare. Predominante ar trebui să fie lemnul și piatra, pe care le poți folosi atât pentru exterior cât și în interior. Dacă exteriorul e construit preponderent din lemn și piatră, în interior poți folosi, la fel, anumite elemente de decor specifice.
Iată ce stil poți alege pentru interior, care să reflecte cât mai bine natura în interiorul casei de vacanță:
- Stilul rustic, preponderent din lemn atât pentru mobilier dar și în amenajarea spațiului. Dacă îndrăgești acest stil poți apela la clasicele lambriuri pentru pereții cabanei, dar și la mobilier și detalii sau accesorii ce provin direct din natură, fără a fi prelucrate excesiv: o măsuță de cafea dintr-o buturugă de copac, etajere din lemn cât mai puțin finisate, aproape de materialul natural, covoare de blană sau din lână țesută.
- Design în stil minimalist, care împrumută elemente din natură și folosește materiale naturale ca lemnul sau metalul. Acestea ar trebui, însă, finisate astfel încât efectul final să aibă o tentă mai modernă. Aici predomină culorile neutre (alb, bej, gri, negru), se păstrează, în general, doar piesele esențiale de mobilier, iar accentul e pus pe funcționalitate și linii simple, fără ornamentații în exces.
- Stil scandinav, care împrumută aceleași linii simple, discrete ale minimalismului dar cu un plus de confort și de căldură dat de accentele de culoare pentru accesorii: tonuri calde, pastelate de roz pal, albastru, gri antracit pentru perne, pături, lampadare etc. Acest stil de amenajare e recomandat celor care doresc un interior luminos, multifuncțional, care inspiră liniște, confort și relaxare, și care e adaptat unui stil de viață modern dar și iubitor de natură.
Amenajarea principalelor încăperi
Pentru că îți dorești un spațiu destinat relaxării și bunei dispoziții, casa ta de vacanță de la munte trebuie amenajată astfel încât să invite la socializare cât mai ușoară între membrii familiei/musafiri, dar și să permită retragerea în spații separate de odihnă. Poate mai mult decât în orice altă parte, aici poți crea un spațiu comun la parterul cabanei, unde să vă întâlniți cu toții, cei ai casei și oaspeți.
De aceea, pentru livingul de la parter trebuie să ai în vedere un spațiu generos, care să inspire ideea de vacanță, de socializare dar și de priveliște sau panoramă spre exterior. Nu ezita să construiești cabana cu geamuri cât mai mari, cel puțin pentru nivelul de la parter, și în plan deschis. Folosește-te de elementele naturale în amenajare, pentru mobilier și chiar pereți.
Livingul de la primul nivel
Elementul principal de decor ar trebui să fie un șemineu sau o altă sursă de căldură puternică, pentru poveștile de seară dar și nopțile care vă așteaptă. Chiar dacă locuința beneficiază și de alte metode de încălzire, farmecul unui foc de seară, cu butucii arzând în șemineu, e de neegalat. În jurul elementului principal decorativ, sursa de căldură, construiește apoi zona de socializare, cu fotolii mari și comode, și o canapea pe măsură.
La etaj
Este bine să departajezi camerele, chiar dacă sunt de dimensiuni mai mici. Aici ai nevoie de puține piese de mobilier, iar elementele decorative sau accesoriile trebuie doar să sublinieze stilul principal de amenajare a încăperii. Fiindcă nu ai nevoie de multe spații de depozitare, poți opta pentru o comodă de haine în locul unui șifonier, iar pentru odihnă vei găsi ușor un pat tapițat la preț mic. În rest, câteva etajere și câte un lampadar interesant pot aduce farmecul rustic sau minimalist pe care îl dorești.
Spațiul de luat masa de la parter nu trebuie să fie foarte formal, poate fi zona de bar sau chiar blatul bucătăriei de la primul nivel, care va face astfel trecerea spre living. E de preferat mai degrabă să amenajezi un loc de servire a mesei în exterior, fie pe terasa acoperită a cabanei fie în curtea ei, în mijlocul naturii. Astfel se păstrează cel mai bine contactul cu natura, motivul principal pentru care ai ales o casă de vacanță la munte.
Elemente principale de decor
Pentru că ai ales casa de vacanță în mijlocul naturii pentru relaxare și confort, nu e nevoie de multe elemente decorative pentru a amenaja spațiul din interior. Ceea ce contează mai mult este să pui în valoare elementele naturale, atât prin stilul de amenajare cât și prin accesoriile alese. Păstrează stilul rustic sau minimalist de decor, cu piesele esențiale, strict necesare și cu accesorii de calitate, care să amplifice senzația de confort și bun gust.
Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-szyff
Pentru zona din living unde se află canapeaua și fotoliile, optează pentru un covor comod, călduros, fie din blană naturală sau artificială, fie țesut. Oricare dintre acestea se vor integra bine în decor și amplifică ideea de confort al căminului.
Păstrează tonuri neutre, nuanțe de alb, crem, bej, cu accente de culoare, date de accesorii. Acestea pot fi mici suporturi de lumânări pe polița șemineului, farfurii de ceramică pe etajere, unul sau două tablouri pe perete. Adaugă accente de lumină de la un lampadar interesant, fie unul înalt, modern deasupra fotoliilor, fie unul cu aspect vintage. Pe terasa exterioară sau chiar și în interior poți așeza, pe pardoseală, lampadare cu lumânări, un cufăr vechi de lemn, vase de ceramică mari, coșuri de nuiele sau suporturi înalte din metal pentru lemnele de foc.
Totul în casa de vacanță de la munte trebuie să respire liniște și o atmosferă naturală, caldă, prietenoasă și primitoare. Sperăm că sfaturile de mai sus te vor ajuta să o creezi.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/R9LQX6TutCA