Foarte puțini oameni vor spune că nu le place muzica. Indiferent dacă e vorba despre muzică rock, clasică ori pop, despre discuri de vinil, o boxă sau un smartphone, pentru majoritatea oamenilor muzica reprezintă cel puțin o formă de relaxare și deconectare, dacă nu chiar un real hobby.
Numeroasele studii făcute în ultimii ani arată cât de multe beneficii, unele nebănuite, pot fi obținute dintr-o activitate atât de plăcută și de adaptabilă personalității și preferințelor tale.
Iată cum îți influențează muzica mintea, corpul și starea de bine, în general
Cele mai multe studii s-au concentrat pe creier și au demonstrat numeroase îmbunătățiri în activitatea cerebrală a persoanelor care ascultă regulat muzică.
- Îți crește plasticitatea creierului. Plasticitatea este abilitatea creierului de a se adapta la schimbări și experiențe noi, ceea ce poate îmbunătăți capacitatea de învățare și memoria, în general.
- Muzica activează mai multe zone ale creierului decât alte activități. În acest mod, pe lângă memorie, se îmbunătățesc și atenția, respectiv concentrarea, adică funcțiile cognitive. Indiferent dacă vrei să asculți muzică în mașină, acasă sau pe stradă, este important să alegi cele mai bune produse, dacă vrei să ai o experiență plăcută și fără consecințe negative asupra sănătății. Așadar, vezi aici pe site-ul Bose România, boxe și căști ale unuia dintre cei mai renumiți producători din lume, direct de pe all-audio.ro, distribuitorul autorizat Bose în România, pentru o calitate impresionantă a sunetului, ce te va face să asculți cu și mai multă plăcere muzica preferată.
- Are impact asupra secreției de hormoni. Ascultarea muzicii scade nivelul de cortizol și stimulează eliberarea de dopamină, ceea ce se traduce în mai puțin stres și mai multă fericire, alături de diminuarea semnificativă a riscului de depresie.
- Este o experiență multisenzorială, adică implică mai multe simțuri: auzi sunetul, vezi reprezentația și chiar atingi instrumentul muzical sau boxa, simțind vibrațiile pe care le emite. Aceste experiențe sunt benefice întrucât întăresc legăturile neuronale din creier, esențiale pentru o viață echilibrată.
- În plus, a cânta la un instrument muzical îmbunătățește înțelegerea scrisă și exprimarea verbală, fiind, astfel, un mod de antrenament pentru o comunicare mai eficientă cu cei din jur.
Pe lângă beneficiile aduse creierului, muzica poate aduce îmbunătățiri și în ceea ce privește alte aspecte ale vieții, iar unul dintre ele ține de performanța fizică. Sportivii folosesc muzica atât pentru motivație și ritm, cât și pentru creșterea motricității și reducerea percepției asupra efortului depus în timpul antrenamentului.
Cele mai citite articole
Un alt beneficiu vizează stimularea creativității, extrem de importantă pentru artiști, dar muzica este și unul dintre cele mai frumoase moduri de conectare cu ceilalți, ceea ce înseamnă că întreține și te ajută să creezi relații sociale armonioase, fie că e vorba despre un concert sau despre împărtășirea melodiilor îndrăgite cu prietenii sau familia.
Nu în ultimul rând, există dovezi ale unor efecte de ordin medical: creșterea imunității, datorită producerii de anticorpi, eliberarea de dureri, mai ales la pacienții cu boli cronice, scăderea presiunii sangvine pentru cei hipertensivi și chiar încetinirea îmbătrânirii cognitive.
Așadar, muzica poate să îți ridice starea de spirit, energizându-te când ai nevoie, sau te poate calma atunci când te confrunți cu stres și anxietate, devenind o soluție terapeutică ideală în orice context. În plus, acest efect și toate beneficiile suplimentare, atât fizice, cât și psihice, vin la pachet cu bucuria de a te regăsi în versurile unui cântec drag, care este incomparabilă.
Sursă foto: all-audio.ro