Toți posesorii de mașini, care locuiesc la casă, își doresc un singur lucru: o ușă de garaj sigură, cât mai estetică, ce să se potrivească cu arhitectura locuinței. Cum și paleta de oferte de uși de garaj este însemnată, mulți dintre posesorii de autovehicule se întreabă care este cel mai bun model de ușă de garaj, la un raport calitate-preț accesibil: ușa de garaj de tip rulou sau secțională?
Evident, decizia unei astfel de achiziții trebuie să țină seamă de mai multe considerente, începând cu spațiul disponibil pentru montaj, apoi cu preferințele în materie de culoare și model și lista poate continua.
Pentru că alegere este una dificilă, în acest articol am făcut o listă cu cele mai des utilizate uși de garaj – de tip rulou și secționale – pentru a-ți oferi o imagine amplă asupra avantajelor oferite de fiecare model în parte.
Ușa de garaj rulou sau cea secțională – principalele diferențe
Primul lucru pe care îl vom pune în temă este mecanismul utilizat. Ambele dispun de mecanisme de deschidere-închidere moderne, pe verticală, lucru extrem de util, mai ales în cazul în care garajul are mici dimensiuni.
Deși ambele tipuri de uși de garaj au deschiderea pe verticală, diferența constă în modul în care se deschid. Spre exemplu, în cazul ușilor de tip rulou, deschiderea se face prin strângere, respectiv roluirea panourilor într-o casetă montată în partea superioară a ușii. În cazul modelelor de usi garaj sectionale Hormann, deschiderea se face pe tavanul garajului, unde panourile culisează către înapoi pe șinele montate.
Cel de-al doilea aspect este legat de mărime. Ambele modele sunt potrivite în cazul unui garaj cu dimensiuni standard, cu diferența că modelele de tip rulou au o lățime de maxim 5-6 metri, pe când modelele de uși secționale pot ajunge până la 8 metri lățime.
Evident, nu trebuie să uităm să luăm în discuție și design-ul. Aspectul este un considerent pe care cei mai mulți proprietari îl iau în seamă atunci când doresc o achiziție, mai ales că modelul ușii trebuie să se potrivească cu arhitectura generală a casei.
Un alt element este proiectarea. În cazul ușilor de garaj de tip rulou mecanismul de rulare presupune niște șipci orizontale subțiri, doar că singurele opțiuni de design sunt finisajele de suprafață.
În schimb, modelele de uși secționale pot fi personalizate în varii modele, de la tipul de panou ales, până la culoare. Totodată, ele pot fi proiectate pentru a se potrivi cât mai bine cu design-ul general al casei.
Avantajele ușilor de garaj secționale
Dacă ai un garaj cu dimensiuni generoase, o ușă de garaj secțională îți va oferi mai multe opțiuni de proiectare și siguranță, care vor satisface orice nevoie. Iată ce avantaje aduce o astfel de ușă:
- Etanșeizare a garajului la precipitații și condiții meteo;
- Izolare termică foarte bună – grație termoizolației de 42 de mm, iar a lamelei de rulou de 7 mm;
- Un grad mai mare de estetică;
- Manevrare ușoară și silențioasă;
- Protecție antiefracție ridicată;
- Gamă diversificată de culori, modele, finisaje;
- Pot fi realizate cu ușă de acces pietonal.
Avantajele ușilor de garaj tip rulou
Se folosesc în cazul în care dimensiunea garajului este mică și nu există posibilitate de montaj pentru șinele de culisare. Iată câteva dintre avantaje:
- Culisare pe verticală;
- Nu necesită spațiu suplimentar pentru culisare – ruloul se strânge într-o casetă, care poate fi montată la exterior – pe fațadă, sau la interior – pe buiandrug;
- Izolare termică mai bună – spre deosebire de ușile basculante neizolate;
- Montaj facil.