Factorii de mediu externi au un impact dăunător asupra caroseriei unui autovehicul. Din acest motiv, proprietarii trebuie să-și igienizeze constant mașinile pentru că reziduurile, praful sau substanțele chimice pot ataca ori zgâria vopseaua. Spălarea frecventă a automobilului nu ține doar de factorul estetic, ci și de întreținerea sa pe termen lung. Totuși, ai în vedere faptul că și spălările prea dese sau agresive pot favoriza deteriorarea suprafeței exterioare. Așadar, cum trebuie să-ți speli mașina în mod corect? Iată câteva sfaturi ce îți pot fi de mare ajutor:
Începe procesul de curățare a mașinii cu o prespălare
Dacă vrei să-i oferi autoturismului tău o spălare cu adevărat eficientă primul lucru pe care trebuie să-l faci este să cureți murdăria de pe caroserie. Se recomandă în acest sens folosirea unui jet sub presiune ca să poți îndepărta depunerile de pe suprafața mașinii și să pregătești terenul pentru aplicarea agentului de spălare.
De preferat ar fi să mergi la o spălătorie self service deoarece poți beneficia de o igienizare completă. Într-un astfel de centru există diferite echipamente, servicii & consumabile spălătorii auto self service ușor de folosit de către orice persoană care își dorește să-și curețe automobilul în mod profesionist.
Insistă asupra locurilor greu accesibile
Mulți dintre proprietarii de autovehicule aleg să-și spele mașinile pe cont propriu tocmai pentru a le curăța cât mai bine. Prin urmare, este necesar să insiști la spălătorie și în locurile mai greu accesibile, de exemplu sub aripi sau la praguri, acolo unde, sub depunerile de noroi, poate să apară rugină.
Evită să îți speli autoturismul în soare
În situația în care mașina a fost parcată la soare, ai grijă să o muți într-un loc umbros înainte de a o spăla. Atunci când caroseria nu este încinsă, poți vedea mai bine zonele murdare. În plus, apa nu se evaporă și nici nu va lăsa urme inestetice.
Păstrează o ordine a spălării zonelor mașinii
Întotdeauna spală autovehiculul de sus în jos. Acoperă întreaga suprafață a mașinii cu soluție de curățare, apoi începe clătirea din partea de sus. Întrucât zonele inferioare sunt mai aproape de asfalt, acestea se vor stropi cel mai repede de la apa care se scurge de pe plafon. De aceea se recomandă păstrarea unei ordini în procesul de curățare a vehiculului.
Ai grijă ce substanțe de curățare folosești
Vopseaua mașinii conține anumite elemente de protecție care pot fi îndepărtate ușor dacă folosești la spălare substanțe precum lichid de vase, șampon ori detergent. În general, este indicat să utilizezi produse speciale care protejează stratul de ceară, oferă un grad ideal de alunecare și au un pH echilibrat. Dacă mergi la spălătorie, nu trebuie să-ți faci griji pentru asta deoarece chiar și în unitățile self service există detergenți auto potriviți pentru curățarea corectă a mașinii.
Clătește automobilul cu apă osmozată
După ceruirea autovehiculului este important să clătești mașina și cu apă osmozată. Această apă demineralizată este pură, fără niciun fel de impurități, ceea ce înseamnă că nu generează pete, ci te ajută să obții un rezultat impecabil.
Șterge caroseria de la stânga la dreapta
Poate că nu-i dai prea multă importanță acestui lucru atunci când îți speli mașina. Însă, trebuie să știi că zgârieturile circulare sunt cele mai vizibile. La final, folosește lavete curate, din microfibră, și ia în considerare ca sensul de ștergere a caroseriei să fie de la stânga la dreapta. Lavetele, spre deosebire de prosoapele de hârtie, bureți sau alte materiale, nu lasă urme și nu zgârie vopseaua.
De regulă, mașina personală ar trebui să fie spălată cel puțin de două ori pe lună. Însă, felul în care utilizezi automobilul, condițiile de mediu sau locul unde trăiești poate influența gradul de murdărie, iar atunci numărul de spălări poate varia, în funcție de necesități.