Blackjack este un joc de cărți care a atras dintotdeauna oameni cu înclinații spre matematică. Aceștia au încercat să găsească strategii potrivite pentru a învinge casa prin numărarea cărților. Și nu puțini sunt cei care au reușit acest lucru.
Cel mai cunoscut exemplu este cel al studenților de la MIT, care au provocat pierderi mari cazinourilor din SUA în urmă cu câteva decenii. Practica nu este interzisă, dar cazinourile încearcă să-i depisteze pe cei care numără cărțile.
Persoanele cu o memorie excelentă și abilități matematice s-au remarcat dintotdeauna la blackjack. Iar numărarea cărților devenise o practică obișnuită cu câteva decenii în urmă. Ea îi ajută pe jucători să determine valoarea probabilă a viitoarelor cărți distribuite. Astfel, ei își pot ajusta pariurile în așa fel încât să își protejeze bankroll-ul. Fiind însă un joc de noroc, nimeni nu poate garanta câștigurile, însă este destul de clar că te ajută mult să citești ponturi blackjack pe CazinoPeNet.
Cele mai populare sisteme de numărare a cărților la blackjack
Sistemul Thorp’s Ten-Count
Edward Thorp, un profesor de matematică de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a creat în anii ’60 primul sistem de numărare a cărților. Acesta avea numele Ten-Count și a fost prezentat în cartea Beat the Dealer. El a fost creat pentru jocul de blackjack cu o singură pereche de cărți. În prezent, cazinourile folosesc mai multe pachete de cărți, însă el este util începătorilor pentru a-și dezvolta abilitățile de numărare.
Cele mai citite articole
Astfel, profesorul Thorp a atribuit valoarea +4 cărților de la 2 la 9 și -9 celorlalte cărți. Numărarea se face pe tot parcursul jocului, iar cu cât suma valorilor atribuite este mai mare, cu atât mai multe cărți au valoarea 10 rămase în joc, prilej pentru care ar fi indicat că pariul să fie crescut. În cazul în care suma valorilor este negativă ori aproape de 0 este indicat să se micșoreze pariul.
Sistemul Hi-Lo
Este un sistem foarte popular, ușor de pus în aplicare și de înțeles. El a fost dezvoltat în anul 1963 de Harvey Dubner și are la bază tot teoria lui Thorp. În acest caz însă, cărțile de la 2 la 6 primesc valoare +1, cele de la 10 la A valoarea -1, iar cele de la 7 la 9 primesc 0. În cazul în care suma valorilor atribuite este pozitive, atunci în joc sunt multe cărți cu valoare mare. Iar dacă este negativă, atunci multe dintre ele au fost distribuite deja.
Metoda Red Seven
Această metodă este derivată din sistemul Hi-Lo. Principiul este același, numai că Șeptarii de roșu se numără +1 aici, iar cei negri se numără 0. Sistemul este însă dezechilibrat, deoarece dacă se vor număra toate cărțile dintr-un pachet valoarea finală va fi +2. Astfel, numărul cu care începe numărătoarea trebuie să fie -2 înmulțit cu numărul de pachete de cărți de joc. Iar când valorile numărate sunt negative e recomandat să fie evitată dublarea pariurilor ori mizarea pe pariuri mai mari. În schimb, dacă valoarea este în jur de +15, cresc considerabil șansele de câștig.
Sistemul Knock Out
Un sistem potrivit pentru jucătorii aflați la început de drum. A apărut prima dată în cartea Knock Out Blackjack, scrisă de Fuchs și Vancura. Este considerat cel mai ușor sistem de numărare a cărților făcut vreodată. Este similar cu sistemul Hi-Lo și atribuie cărților o valoare de care jucătorul trebuie să țină cont. Astfel, cărțile de la 2 la 7 primesc valoarea +1, cele de la 10 la A au -1, în timp ce optarii și nouarii au valoarea 0. În cazul în care suma numerotării este de cel puțin +2, este recomandat să crești valoarea pariurilor.