Cum să-ți protejezi locuința de incendii

de WTA.ro

Sisteme de încălzire defecte, improvizații, instalații electrice necorespunzătoare, defecțiuni ale aparatelor electrocasnice, utilizarea focului deschis sau scurgeri de produse inflamabile; toate pot conduce foarte ușor la o adevărată tragedie. Cauzele apariției incendiilor în locuințe sunt extrem de numeroase, însă, de foarte multe ori, acest lucru se întâmplă din neglijența oamenilor. De aceea, dat fiind impactul devastator al focului asupra bunurilor materiale, construcțiilor și vieților omenești, este important să cunoști câteva modalități de protejare și prevenire a acestor tipuri de incidente. Iată ce măsuri poți lua ca să ai grijă de locuința ta:

Optează pentru ignifugarea zonelor importante din locuință

Ca să te asiguri că îți protejezi casa cât mai bine, ai nevoie de soluții de ignifugare eficiente. În general, focul are tendința de a se propaga cu repeziciune acolo unde există materiale sensibile sau care întrețin arderea. Așadar, poți aplica substanțe speciale de ignifugare la nivelul pereților, pardoselilor sau acoperișului, astfel încât un incendiu să fie stopat în timp util. Dacă acest lucru este posibil, folosește materiale de construcții care să nu fie inflamabile, precum țigla ceramică sau cea metalică pentru acoperiș, izolează locuința cu vată minerală (are un coeficient scăzut de conductivitate termică) și folosește sticla rezistentă la foc pentru ferestre.

Montează uși antifoc

Utilitatea ușilor care oferă un nivel deosebit de protecție ignifugă este de necontestat. Dacă montezi în locuința ta o ușă rezistentă la foc pentru închideri speciale, dar și alte tipuri de uși care împiedică extinderea flăcărilor reduci semnificativ riscul de incendiu. Aceste produse sunt fabricate cu maximă rigurozitate, din materiale incombustibile ce ajută la întârzierea sau răspândirea focului din partea afectată către alte zone. Ușile antifoc reprezintă o barieră pentru stoparea propagării unui incendiu, au o construcție ermetică și pot ține la distanță flăcările, căldura și gazele toxice emanate.

Instalează detectoare de fum

Aceste echipamente ar trebui să se găsească în orice locuință întrucât au capacitatea de a contribui la evitarea unui incendiu. Dispozitivele, care se pot monta pe tavanul fiecărei camere, pot transmite un semnal audio în cazul detectării fumului și astfel ai posibilitatea de a acționa rapid pentru ca flăcările să nu se extindă. În situația în care alegi să folosești detectoare de fum inteligente, le poți configura pentru a-ți trimite notificări pe telefonul mobil atunci când detectează fum, așa că poți limita riscul de incendiu chiar și atunci când nu ești acasă.

Folosește senzori de gaz

La fel ca și în cazul detectoarelor de fum, senzorii de gaz pot emite semnale acustice sau luminoase, în cazul în care este detectată o scurgere de gaze. Mai mult, aceștia nu doar că te anunță a apărut o problemă, ci închid instant gazul pentru a fi evitat un pericol major. Acești senzori pot fi instalați în bucătărie, dar și în alte încăperi din locuință prin care trec țevile de gaz ori unde sunt montate dispozitive conectate la rețeaua de gaz.

Verifică periodic instalațiile electrice

Ca să previi consecințele distructive ale instalațiilor electrice este de preferat să le monitorizezi constant. Înlocuiește sau repară aparatura deteriorată, verifică fluctuațiile și variațiile de tensiune, ai grijă ca toate circuitele de alimentare să fie împământate corect,  nu supraîncărca rețeaua electrică, ține cont de temperatura din interior. De asemenea, ai grijă să plasezi corect echipamentele electrice, la distanță de materialele ușor inflamabile.

Dotează locuința cu un extinctor

Un extinctor poate fi folosit pentru ca un incendiu de dimensiuni reduse să nu scape de sub control. Este necesar ca acesta să fie plasat chiar la intrare, iar fiecare membru al familiei trebuie să știe cum să-l folosească. Nu este recomandat ca extinctorul să fie păstrat lângă locul unde există riscul apariției unui incendiu pentru că în cazul propagării focului poate fi dificil să se ajungă la el din cauza căldurii.

Incendiile pot izbucni extrem de ușor și se pot propaga cu o viteză înspăimântătoare. Bineînțeles, consecințele devastatoare pot fi evitate prin bunele obiceiuri și respectarea practicilor de siguranță împotriva focului. Pe lângă pagubele materiale însemnate, un incendiu îți poate pune viața în pericol, așa că este de preferat să-ți iei toate măsurile de prevenire a apariției unui asemenea incident.

Te-ar putea interesa