În Tunisia, istoria antică se împletește cu tradițiile, începând de la atmosfera vechiului oraș Medina până la ruinele fostului puternic oraș Cartagina.
Această țară îmbină moștenirea africană cu cea europeană și cea islamică într-un mod de viață modern, cu cafenele cool, tururi cu bicicleta și un festival anual de arte care ajută la transformarea Tunisului într-un oraș elegant.
Medina (orașul vechi) din Tunis, protejat de Unesco, se află aici din anul 698 d.Hr., ceea ce îl face unul dintre primele orașe arabo-musulmane din Maghreb. Printre clădirile vechi se desfășoară o mulțime de alei, pe care riscați să vă rătăciți odată ce treceți de poarta de intrare din Bab el Bhar. În Tunisia puteți vizita moschei și mausolee, să vă bucurați de haosul souk-urilor (buticuri locale) și să admirați splendoarea Moscheei lui Sidi Mahrez.
Dacă nu te-am convins, iată 9 motive pentru a vizita Tunisia!
1. Locația.
Este foarte ușor să ajungi în Tunisia din majoritatea țărilor din Europa, fiind o țară accesibilă. Din România, poți ajunge foarte ușor cu avionul în Tunisia cu zbor din Timișoara.
2. Vremea
Temperatura medie în Tunis în luna ianuarie, cea mai rece lună, este de 11 °C, crescând la 34 °C în lunile cele mai fierbinți: iulie și august. Precipitațiile sunt în medie de la 36 litri pe metru pătrat în ianuarie la doar 5 litri pe metru pătrat în iulie.
Soarele rămâne pe cer, în medie, peste 11 ore în iulie și chiar și în ianuarie luminează puțin sub 5 ore pe zi!
3. Plajele
Există aproximativ 1.000 de km de coastă în Tunisia. Cele mai populare plaje se află în jurul Golfului Tunis, mergând spre sud pe coasta Mediteranei până la Mahidia, Monastir și Sousse.
Cele mai aglomerate plaje se găsesc în jurul orașului Sousse, deși există mai multe zone mai liniștite și mai la sud, în jurul insulei Djerba.
Alte plaje mai puțin cunoscute se găsesc la Korbous Cap, Serrat și Sidi Jemour.
4. Turism concentrat pe familiile de turiști
Reprezentanții Ministerului Turismului din Tunisia susțin că aproximativ 65% dintre vizitatori sunt din sectorul vizitatorilor familiști. Hotelurile susțin acest lucru prin meniuri speciale, camerele pentru familii, cluburile pentru copii și piscinele supravegheate.
5. Mâncare proaspătă
Tunisia este o țară care își poate furniza aproape toată hrana pentru sectorul turistic direct din propriul sol sau din apele din jur. Legume, fructe, pește și fructe de mare, toate cultivate și prinse chiar în largul coastei.
Asta înseamnă că cele mai proaspete alimente vor fi în farfurie, indiferent de locul în care cinați în această țară. Piețele pline de viață sunt pline de produse proaspete și viu colorate.
Țara a început să producă ulei de măsline organic. Este al patrulea cel mai mare producător din lume.
6. Un popor prietenos
Tunisia este o țară ai căror locuitori iubesc turiștii. Acest lucru se vede începând de la zâmbetele sincere ale localnicilor și până la deschiderea lor față de străinii veniți să se simtă bine aici.
7. Hotelurile
Țara nu duce lipsă de hoteluri și pensiuni pe toată întinderea ei. Aici găsiți hoteluri de 5 stele cu spa și facilități sportive plus multe alte hoteluri cu numeroase restaurante pentru mese rafinate.
Pe viitor se dorește extinderea mai multor proprietăți rurale. Planul este de a putea oferi turiștilor sejururi în mediul rural, unde oaspeții pot astfel să interacționeze mai mult cu localnicii și chiar să învețe despre agricultură, plus alte aspecte ale vieții rurale din Tunisia.
8. Istoria
Tunisia are un trecut ce se întinde în urmă cu mii de ani de istorie. A fost casa fenicienilor, cartaginezilor, romanilor și vandalilor.
A fost sub stăpânire franceză timp de mulți ani, iar primul său conducător modern independent, Habib Bourguiba, a ajuns la putere în 1956 și a murit în 2000, fiind acum înmormântat într-un mausoleu din Monastir.
9. Egalitate pentru femeile din Tunisia
Președintele Bourguiba a fost primul conducător de țară arabă care a introdus o astfel de lege, în 1956, în baza căreia femeile aveau drepturi egale cu bărbații. Până atunci, egalitatea între sexe în această regiune a Africii de Nord era ceva necunoscut în această zonă.
Multe femei sunt acum directori sau ocupă poziții cheie în societate și în politică.
Femeile au dreptul la educație, poligamia este interzisă și au voie să divorțeze, lucru care acum se realizează mai degrabă prin instanțe decât prin procese religioase.