Dermatita atopică la bebeluși: cauze și remedii

de WTA.ro

Dermatita atopică la bebeluși, cunoscută și sub numele de eczemă, reprezintă o inflamație cronică a pielii, care poate provoca mâncărimi și uscăciune severă. Această afecțiune este des întâlnită la copiii mici, fiind deseori prezentă înaintea împlinirii vârstei de 1 an.  Cu toate că această afecțiune nu este contagioasă sau periculoasă pentru sănătate, ea poate provoca un disconfort pronunțat. Iată ce cauzează dermatita atopică la nou născut și care sunt remediile și sfaturile de îngrijire de care să ții cont.

Simptomele dermatitei atopice la bebeluși

Dermatita atopică la bebeluși se manifestă prin mâncărime intensă, inflamarea pielii și erupție cutanată, asociate cu o stare de agitație provocată de disconfortul resimțit de micuț. Iritațiile și mâncărimile sunt prezente în general în regiunea feței, însă pot apărea și în zonele unde se formează pliuri, precum genunchii, gâtul sau coatele. Există și riscul ca micile leziuni să se infecteze, caz în care se poate forma puroi sau cruste de culoare gălbuie.

Cauzele dermatitei atopice la bebeluși

Principala cauză a apariției dermatitei atopice la bebeluși este factorul genetic. Copiii ai căror părinți au avut de-a face cu astfel de afecțiuni au șanse mult mai mari de a moșteni boala. Această componentă genetică determină și apariția unui anumit tip de piele. Așadar, cauza propriu-zisă pentru care se formează erupțiile și mâncărimile este o piele sensibilă, foarte uscată, care nu este provocată de implicarea unor factori externi.

Însă, astfel de factori pot fi asociați cu o înrăutățire a simptomelor. Expunerea la anumiți factori de mediu sau la o serie de alergeni (praf, produse alimentare, substanțe chimice iritante prezente în produsele de îngrijire sau în detergenți) pot acționa drept factori declanșatori pentru manifestările specifice sau pot provoca acutizarea acestora.

Remedii și îngrijirea zilnică a pielii atopice a bebelușilor

Pentru a ține sub control simptomele dermatitei și a evita puseurile, părinții ar trebui să ia în considerare câteva sfaturi de îngrijire. Astfel, pielea sensibilă va putea fi hrănită în mod delicat și va fi expusă cât mai puțin la factorii ce pot determina reacții neplăcute și disconfort pronunțat. Dacă bebelușul tău are de-a face cu dermatita atopică, ține cont de o serie de sfaturi de îngrijire:

  • În timpul băiței, folosește apă călduță, nu fierbinte, pentru a nu irita și mai tare pielea celui mic. Produsele de îngrijire trebuie să fie și ele cât mai delicate, fără agenți de curățare agresivi. Așadar, verifică bine lista de ingrediente înainte de utilizare.
  • După baie, usucă pielea bebelușului cu un prosop moale, realizând mișcări ușoare de tamponare.
  • Schimbă des scutecele micuțului și curăță bine zona fundulețului.
  • Folosește detergenți cu ingrediente hipoalergenice, pentru a preveni înrăutățirea iritațiilor.
  • Încearcă să eviți pe cât posibil contactul cu alergenii.

Pentru a favoriza ameliorarea mâncărimii și a reduce inflamația, folosește produse de îngrijire speciale. Optează pentru produse emoliente, care să aibă efect calmant și să asigure hidratarea din plin a pielii uscate. Acestea pot conține și ingrediente ce favorizează repararea stratului cutanat și ajută la refacerea barierei pielii. Însă, nu ezita să ceri sfatul unui specialist. Poți folosi astfel de produse în completarea unor tratamente speciale recomandate de medicul pediatru.

Dermatita atopică este asociată cu simptome ce provoacă un disconfort pronunțat, care uneori pot fi dificil de gestionat. Însă, printr-o îngrijire atentă și utilizarea unor produse potrivite, poți face față mai ușor acestor manifestări. Mergi cu micuțul tău la medic și află ce tratamente poți administra, pe lângă respectarea regulilor de igienă și îngrijire. Nu uita să îi ceri sfatul acestuia și dacă simptomele se înrăutățesc și observi prezența unei infecții.

Te-ar putea interesa