Electric sau pe benzina. Ce fierastrau cu lant merita sa alegi?

de WTA.ro

O drujba iti va permite sa cureti rapid gradina. Cu ajutorul acesteia, poti taia tufisuri si ramuri de copaci, poti pregati lemnul pentru un semineu si poti efectua multe alte activitati. Cand cumperi astfel de echipamente, ar trebui sa incepi prin a alege intre un model electric sau unul cu ardere. De asemenea, merita sa acorzi atentie mai multor parametri tehnici. Ce model sa alegi pentru casa si care este recomandat pentru padure? Ce ar trebui sa stii inainte de a-l cumpara? 

Fierastrau cu lant – cum sa-l alegi pe cel mai bun?

Atunci cand decizi sa cumperi un fierastrau cu lant, merita sa te uiti la mai multe modele de motoferastraie  si sa compari specificatiile acestora. Exista o multime de astfel de dispozitive pe piata, ceea ce face dificila alegerea. In functie de model, ferastraul cu lant individual va diferi in ceea ce priveste puterea, durabilitatea pieselor si materialelor utilizate in productie si caracteristicile de securitate care vor proteja utilizatorul in timpul lucrului. 

Cand achizitionezi astfel de echipamente, este important sa stii: la ce te astepti, cat de des va fi folosit si ce sarcini ar trebui sa indeplineasca. Trebuie avut in vedere faptul ca, cu cat este mai mare puterea dispozitivului, cu atat este mai mare eficienta si eficacitatea muncii.

Ferastrau cu lant – tipuri, cei mai importanti parametri si caracteristici

Fierastrau electric

Recomandat pentru lucrari ocazionale si mici, inclusiv tunderea ramurilor de copaci si pregatirea lemnului pentru un semineu. Ce trebuie luat in considerare atunci cand alegi un ferastrau electric?

  • Puterea ferastraului cu lant – alegerea este foarte mare. Poti alege un model care asigura o putere de 1200 W (ideal pentru lucrari mici; este mai usor, ceea ce imbunatateste confortul utilizatorului) sau 2400 W (permite taierea mai eficienta a ramurilor mai groase ale copacilor).
  • Lungimea barei de ghidare – fierastraie cu o bara de ghidare mai scurta (pana la 35 cm lungime) asigura o munca confortabila. Un astfel de echipament este suficient pentru lucrari mici de gradina. 
  • Greutatea – are un impact urias asupra confortului muncii. Un ferastrau prea greu iti poate afecta mainile dupa utilizare prelungita. Pe piata sunt disponibile modele care cantaresc intre 3 si chiar 10 kg (greutatea se traduce printr-o putere mai mare a dispozitivului, care la randul sau afecteaza eficacitatea echipamentului). 
  • Nivelul intensitatii sunetului – avantajul ferastraului electric este functionarea lor silentioasa (de la 101 la 107 dB). Comparativ cu modelele de ardere, perceptibilitatea intensitatii sunetului este mult mai mica. 
  • Sistem de lubrifiere a lantului – acorda atentie capacitatii rezervorului de ulei. Cu cat este mai mare cu atat mai bine 

Ferastrau cu lant pe benzina

Este echipat cu doua rezervoare (pentru combustibil si ulei), un filtru de aer, un modul si o bujie. Acestea au, de obicei, motoare cu carburator cu un singur cilindru, in doi timpi, cu aprindere prin scanteie. Ce ar trebui sa stii atunci cand cumperi un astfel de model?

  • Puterea- cu cat este mai mare puterea de cai (KM), cu atat ferastraul este mai eficient. Puterea lor poate fi determinata si de unitatea kW (1 kW = 1000 W = 1,36 CP).
  • Lungimea barei de ghidare – in ferastraie cu lant standard masoara de la 30 la 45 cm. Cu siguranta sunt suficiente pentru a efectua munca la domiciliu.
  • Greutatea – la fel ca in cazul modelelor electrice, greutatea variaza de la 3 la 10 kg.
  • Nivel sonor – acestea emit un nivel mai mare de zgomot sonor. Poate ajunge la 110-120 dB.
  • Arderea combustibilului – un parametru tehnic foarte important care determina eficienta dispozitivului. Cantitatea de combustibil arsa pe ora depinde in special de puterea si greutatea ferastraului.

Te-ar putea interesa