Infertilitatea este o problemă de sănătate la nivel planetar. Concepția pe cale naturală a unui copil este dificilă sau imposibilă pentru 15% dintre parteneri, iar peste 48 de milioane de cupluri au probleme de fertilitate. Cifrele sunt, an de an, tot mai mari. La cauzele de natură patologică se adaugă o serie de factori de risc ce afectează atât fertilitatea feminină, cât și pe cea masculină. Deseori, gestionarea acestora poate fi un pas important în rezolvarea problemei.
Vârsta
Este unul dintre factorii care influențează în foarte mare măsură fertilitatea la ambele sexe, dar primele vizate sunt femeile. Curba fertilității feminine începe să scadă în jurul vârstei de 30 de ani și rapid, după 37 de ani, iar cauza o reprezintă capacitatea ovarelor de a produce ovule. Primul pas în ameliorarea acestui proces fiziologic este procedura de stimulare ovariana, care poate rezolva problema în cazul cuplurilor care s-au decis să aibă, mai târziu, copii.
Vârsta bărbaților influențează, de asemenea, fertilitatea, dar afectarea este mai lentă și apare după 40 de ani.
Poluarea
Considerată a fi una dintre cele mai serioase probleme ale omenirii, poluarea atmosferică și chimică, drept urmare a alimentației, are impact inclusiv asupra fertilității, la ambele sexe. Noxele din atmosferă și compușii toxici din alimente afectează echilibrul delicat al aparatului reproducător. Mecanismele care induc aceste probleme nu sunt pe deplin cunoscute, dar, chiar și așa, poluarea, sub toate formele ei, este considerată un stres major pentru organism, cu efect nociv asupra stării generale de sănătate și capacității oamenilor de a procrea natural.
Fumatul
Este unul dintre factorii de risc des invocați de medici și printre principalele cauze care scad probabilitatea apariției unei sarcini în mod natural. Fumatul reduce, de asemenea, eficiența tratamentelor ce stimulează fertilitatea și este una dintre principalele cauze ale insuccesului fertilizării in vitro.
Statisticile arată că riscul de avort spontan la femeile care fumează este de două-trei ori mai ridicat, decât în cazul celor nefumătoare. La bărbați, fumatul poate crește riscul de disfuncție erectilă, reduce numărul de spermatozoizi viabili și motilitatea acestora.
Consumul de alcool
Complet contraindicat la femeile care doresc să conceapă un copil în mod natural, dar și pe tot parcursul sarcinii, consumul de alcool este pe lista factorilor de risc ce contribuie la apariția infertilității. Pentru bărbați, consumul constant de alcool provoacă reducerea numărului de spermatozoizi și motilitatea acestora.
Consumul de alcool este considerat la fel de nociv precum drogurile sau medicamentele teratogene, respectiv acele substanțe care pot afecta grav evoluția sarcinii și care produc malformații fătului.
Cafeaua
Deși nu are efecte negative cunoscute, sunt relativ frecvente situațiile în care aceasta poate întârzia apariția, pe cale naturală, a sarcinii. În general, tratamentele care stimulează funcția ovariană sunt însoțite de recomandarea de a elimina sau reduce consumul de cafea.
De cele mai multe ori, recomandarea medicilor referitoare la reducerea consumului de cafea și cofeinei depinde de unele detalii biologice și poate varia de la caz la caz.
Stresul
Tensiunea psihică indusă de stres are ca efect imediat o serie de reacții hormonale cu impact profund negativ asupra aparatului reproducător feminin. O serie de hormoni care sunt produși de organism, în condiții de stres, afectează direct funcția ovariană, pot deregla ciclul menstrual normal și pot contribui la apariția infertilității feminine.
Bărbații sunt și ei afectați de stresul cronic, efectele manifestându-se prin scăderea numărului de spermatozoizi și a motilității acestora.
Medicamentele
Numeroase medicamente eliberate fără rețetă sau care sunt utilizate frecvent pot avea un efect nociv asupra funcției ovariene și testiculare, ciclului menstrual și, în ansamblu, asupra fertilității. Puțini știu că medicamentele cu efect antioxidant, cum sunt suplimentele alimentare cu vitamine și minerale, pot afecta fertilitatea.
Așa se explică de ce cuplurile care cer ajutor medicilor, pentru că nu reușesc să conceapă natural un copil, sunt atent chestionate inclusiv asupra consumului de medicamente și suplimente uzuale.
Extremele de greutate
Greutatea corporală peste, dar și sub valorile normale are impact negativ asupra fertilității. Femeile sunt primele afectate, dat fiind faptul că țesutul adipos are un rol esențial în producerea de hormoni care interferează cu aparatul reproducător. Menținerea unei greutăți normale, dar și evitarea dietelor severe sau a celor disociate reprezintă un boost pentru fertilitate. În cazul bărbaților supraponderali, numărul de spermatozoizi poate fi afectat.
În plus, trebuie adăugat că tulburările alimentare, cum ar fi anorexia sau bulimia, dietele foarte scăzute în calorii sau restrictive și, uneori, chiar dieta vegetariană pot avea un corespondent negativ asupra fertilității.
Activitatea fizică intensă
A face mișcare este un beneficiu real pentru fertilitate, la ambele sexe, dar antrenamentele intense, în cazul femeilor, pot bloca ovulația și chiar ciclul menstrual.
O activitate fizică moderată și constantă este cea mai bună modalitate prin care poate fi susținută fertilitatea feminină. Mai mult, aportul de hormoni și medicamente cu efect de lungă durată asupra metabolismului proteinelor și grăsimilor aduce prejudicii reale funcției de reproducere.
Problemele legate de fertilitatea umană sunt o provocare reală pentru medicina modernă. Cei mai mulți dintre acești factori de risc au o incidență din ce în ce mai mare și afectează nu doar sistemul reproducător, la ambele sexe, dar și starea generală de sănătate.
Sursa foto: Shutterstock.com