Finanțarea cu capital de risc la cel mai înalt nivel în 2021

de WTA.ro

Finanțarea cu capital de risc a crescut cu 111% în 2021 (până la 621 de miliarde de dolari) în comparație cu anul 2020 (atunci când valoarea investițiilor a fost de 335 de miliarde de dolari). Printre afacerile care au beneficiat de astfel de investiții s-au numărat start-up-urile, un rol special jucându-l companiile unicorn (în jur de 1600 la nivel global).

SUA (853), China (280) și Europa (268) sunt regiunile cu cei mai mulți unicorni, iar la nivel european, Londra (71) și Paris (21) se clasează pe primele loc la nivelul orașelor care găzduiesc astfel de societăți. Germania, Marea Britanie, Franța, Olanda, Suedia, Austria, Norvegia, Elveția, Spania, Finlanda și Danemarca sunt statele care au investit masiv în 2021 în finanțarea start-up-urilor și micilor afaceri.

Cât de importantă este finanțarea cu capital de risc pentru start-up-uri?

De la companiile care activează în domeniul fintech și până la cele de tip casino online RO, start-up-urile reprezintă o atracție pentru orice investitor. Desigur, șansele care o parte dintre afaceri să dea faliment într-un anumit interval de timp sunt destul de ridicate, motiv pentru care investitorii aleg să-și plaseze capitalul într-un portofoliu de companii.

Până în prezent, acest mod de investire a capitalului a fost recompensat, pentru că acele start-up-uri din categoria unicorn au permis nu doar recuperarea investiției, ci și obținerea unui profit imens. Investitorii analizează piața în căutarea acelor afaceri aflate la început și care dispun de un potențial de creștere mare.

În funcție de planul de afaceri, un start-up poate să genereze profit pe termen mediu și lung, însă timpul nu este o problemă pentru fondurile de investiții care sunt dispuse să aștepte până când investiția este acoperită și aduce profit investitorilor. Mai mult decât atât, capitalul investit permite investitorului sau fondului de investiții să participe la gestionarea afacerii prin intermediul consiliului de administrație.

Iar acesta reprezintă un avantaj și pentru start-up, care va beneficia de pe urma expertizei fondului de investiții. Astfel, pe lângă finanțarea propriu-zisă, prezența în consiliul de administrație ajută la adoptarea unor decizii de afaceri mai bune, la gestionarea mai eficientă a bugetului și a situațiilor de criză, dar și la extinderea afacerii.

Suportul oferit de investitor nu se va rezuma doar la partea financiară, în general, fondurile de investiții implicându-se și la nivel juridic și de resurse umane. Ajutorul oferit unei afaceri aflate la început este vital, pentru că peste 50% dintre companiile start-up intră în incapacitate de plată, insolvență și faliment în maxim 5 ani de la înființare.

Un alt aspect care trebuie menționat în ceea ce privește implicarea investitorului sau a fondului de investiții este legat de conexiunile pe care le poate exploata în folosul dezvoltării afacerii. Promovarea mai eficientă a afacerii, creșterea nivelului de participațiune din partea altor parteneri și posibilitatea de a beneficia de suport la nivel extins, în alte regiuni ale lumii, constituie doar câteva dintre avantajele oferite afacerii de prezența unui investitor.

Există și dezavantaje atunci când un start-up alege să beneficieze de aportul de capital din partea unui investitor/ fond de investiții?

Având în vedere aspectele pozitive ilustrate mai sus poate părea destul de greu de crezut că infuzia de capital de risc poate să aibă și dezavantaje pentru un start-up. În primul rând, un aport de capital care reprezintă o participațiune mai mare de 50% conduce la pierderea controlului asupra start-up-ului. Pe lângă modificarea obiectivelor companiei este foarte posibil să survină și schimbări în ceea ce privește politica de expansiune a afacerii.

Unul dintre efectele negative în ceea ce îi privește pe acționarii start-up-ului poate fi ideea renunțării la afacerea începută de ei, dat fiind faptul că s-a modificat perspectiva asupra viitorului și modul în care se vor atinge obiectivele afacerii. Scăderea participațiunii la nivel de capital echivalează cu pierderea puterii de decizie, un lucru pe care unii acționari îl acceptă destul de greu.

Un capital mai mare poate duce și la anumite fricțiuni cu actualii parteneri de afaceri, care se pot vedea amenințați de prezența altor persoane în board-ul de conducere,  mai ales că fondurile de investiții au planuri agresive de expansiune, în primul rând fiind vizată obținerea de profit într-o perioadă cât mai scurtă de timp. Desigur, orice investiție va fi analizată cu maximă atenție de către consiliul de administrație actual, de obicei, deciziile de acceptare a infuziei de capital realizându-se pe baza anumitor criterii obiective.

Capitalul de risc va crește ca pondere la nivel de investiții, 80% din fondurile investite fiind plasate în perioada de maximă creștere a afacerii, adică la început. Realitatea în ceea ce privește acest gen de investiție este că fondurile care activează în acest domeniu nu aleg să investească în oameni și idei buni, ci, de fapt, investesc în acele domenii și industrii care au un potențial de creștere real, cu un randament cât mai rapid.

Te-ar putea interesa