Hidroizolatia unui acoperis este importanta pentru a proteja elementele casei, precum si ocupantii. Cu toate acestea, impermeabilizarea unui acoperis de la o terasa este mai dificila si mai delicata de realizat din cauza lipsei de panta. Cat de importanta este hidroizolatia unei terasee?
De ce ar trebui sa se apeleleze la hidroizolatie terasa?
Acoperisul este unul dintre elementele esentiale ale unei cladiri. Rolul sau principal este de a proteja cladirea si ocupantii acesteia de intemperii si de diverse agresiuni externe. In cazul in care acoperisul nu este etans, pot aparea diverse probleme. Acestea pot fi :
-Deteriorari ale structurii acoperisului,
-infiltratii de apa in pod sau in incaperile de sub acoperis,
-Probleme legate de umiditate in interiorul locuintei: mucegai, pete pe pereti, ciuperci, decojirea placarii peretilor etc.
-Deteriorarea izolatiei, care are un impact asupra confortului termic si a consumului de energie.
-Prin urmare, este esential sa se asigure ca acoperisul plat este etans la constructia casei. Iar de indata ce apar probleme de impermeabilizare, trebuie sa se inceapa imediat reparatiile.
Cum se impermeabilizeaza o terasa?
Exista mai multe tehnici de impermeabilizare a unui acoperis plat. Lucrarile trebuie efectuate cu atentie, iar produsele trebuie sa fie bine alese. Iata detalii despre cele mai des folosite tehnici de impermeabilizare a unui acoperis plat.
Bitum pentru impermeabilizarea acoperisului.
Inainte de aparitia unor alternative precum PVC si EPDM, bitumul era utilizat pe scara larga pentru a impermeabiliza un acoperis plat. Acest produs este inca foarte popular si astazi si este inca folosit in diferite forme:
-Asfalt.
-Calendit.
-Lichid.
Se poate folosi si formatul lichid. Acesta se aplica cu o pensula sau cu o rola. Asfaltul este un amestec de piatra concasata si bitum. Se aplica in mai multe straturi si la temperaturi ridicate.
Impermeabilizarea acoperisului cu EPDM
Membrana EPDM este o solutie mai simplu de aplicat decat bitumul. Este similara unei membrane de acoperis care ar trebui sa acopere acoperisul. Monomerul de etilena-propilena-diena sau EPDM este un material de acoperire din cauciuc sau elastomer care a fost inventat in anii 1960.
Membrana EPDM este rezistenta la gaze si la apa. De asemenea, poate fi tratata pentru a rezista la UV, la variatiile de temperatura si la rupere. Este lipita de acoperis cu un adeziv acrilic.
Hidroizolarea acoperisurilor plate cu PVC
La fel ca EPDM, PVC-ul este si el o membrana sintetica care este folosita in principal pentru acoperisurile inaccesibile cu structuri de sustinere usoare. Acest plastomer este vandut in role. Acesta se fixeaza pe intreaga suprafata a acoperisului cu aer cald. De asemenea, este posibil sa se plaseze PVC-ul sub un strat de balast. In acest caz, produsul trebuie sa fie intarit cu fibra de sticla.