O problemă ignorată: depresia seniorilor

de WTA.ro

Depresia este o suferință psihică acută sau cronică, care are multiple cauze și care poate să apară la orice etate. În cazul seniorilor, este mai greu de diagnosticat și deseori apare asociată cu problemele frecvente vârstei a III-a. Dincolo de starea psihică negativă asociată depresiei, aceasta agravează problemele organice preexistente și afectează sever calitatea vieții. 

Cauzele principale 

Cauzele care duc la apariția depresiei sunt multiple, dar în mod specific, pentru seniori, se rezumă la câteva situații:

  • procesele naturale de îmbătrânire combinate cu suferințele fizice, durerea cronică, declinul cognitiv, deteriorarea imaginii corpului; 
  • conștientizarea inutilității, pierderea statutului, a încrederii în sine; 
  • unele medicamente au ca efect secundar afectarea echilibrului neurotransmițătorilor, ceea ce poate induce o stare depresivă;  
  • izolarea și singurătatea ca urmare a restrângerii cercului social, a deceselor și a  scăderii mobilității.

Cel mai simplu de compensat și având și cele mai importante efecte pozitive este evitarea izolării și singurătății. Comunicarea și interacțiunea umană directă pot aduce beneficii imediate și de durată, iar serviciile oferite de personalul specializat care asigura ingrijire persoane Timisoara ar putea fi una dintre abordările cele mai eficiente pentru vârstnici. 

Tipuri de depresie

Cea mai mare parte a simptomelor depresiei sunt identice indiferent de vârstă. Tristețea, anxietatea, nervozitatea, incapacitatea de a găsi satisfacție în activități anterior tonice, lipsa de concentrare, tulburări de somn (insomnie sau somnolență) descriu tabloul clinic. 

Există diferite tipuri de depresie, acestea putând afecta în egală măsură persoanele adulte și vârstnice.

Tulburarea depresivă majoră este cel mai frecvent tip de depresie care apare la seniori. Are un caracter acut. Afectează sever calitatea vieții, poate interfera cu capacitatea de a dormi și mânca. 

Tulburarea depresivă persistentă este forma cronică a afecțiunii. O persoană cu această formă de depresie poate avea perioade de declin major, care alternează cu perioade în care simptomele sunt mai ușoare.

Depresia psihotică este asociată cu halucinații, iluzii sau alte manifestări care trădează o  alterare a percepției realității. Halucinațiile îi pot determina să audă sau să vadă lucruri care nu există. Deseori este confundată cu demența senilă, deși are cauze diferite de aceasta și poate fi recuperată. 

Un alt tip de depresie care afectează mai ales adulții în vârstă este tulburarea depresivă sezonieră. Aceasta se manifestă mai ales în timpul sezonului rece, când organismul suferă din cauza absenței luminii solare. Simptomele sunt aceleași cu ale depresiei clinice și se ameliorează substanțial în perioada caldă a anului.

Modificările fiziologice pot genera ceea ce se numește depresie vasculară și poate apărea la persoanele expuse riscului de a dezvolta boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale ca urmare a unui flux sanguin limitat către organele esențiale (inimă, creier). 

Prevenție și terapie

Printre principalele necesități ale persoanelor în vârstă depresive se numără comunicarea și menținerea unor relații sociale constante. Contactul direct cu persoane din familie, chiar dacă sporadic, dialogurile la telefon sau prin alte mijloace de comunicare, dar și un program care să respecte rutina zilnică sunt benefice și dau rezultate. 

Trebuie spus că deși comunicarea prin orice metode este utilă, interacțiunea directă este elementul esențial. Modul în care se comunică cu aceștia este cel mai important. Persoanele în vârstă au nevoie să-și exprime nemulțumirile, frustrările, le face bine să povestească, chiar dacă uneori sunt repetitivi, iar informațiile pe care ei le furnizează sunt neimportante pentru cei din jur. 

În ceea ce privește rutina zilnică, aceasta trebuie combinată cu activități diverse, dat fiind faptul că monotonia este extrem de toxică și favorizează instalarea depresiei, mai ales în cazul seniorilor. Programul zilnic trebuie să aibă în vedere respectarea riguroasă a celor trei mese pe zi, cu atât mai mult cu cât unul dintre efectele secundare severe ale depresiei este refuzul de a mânca sau o alimentație dezordonată. 

Implicarea vârstnicilor în activități pe măsura capacității lor poate crește substanțial calitatea vieții. Jocurile de societate (de la pasiențe la cuvinte încrucișate), tricotatul, lectura sau grădinăritul le pot oferi satisfacții imense, în condițiile în care privitul la televizor este recomandat doar pentru intervale scurte de timp. 

A avea grijă de starea psihică a celor dragi în vârstă nu este doar un gest de normalitate, dragoste și respect față de aceștia, ci și o sursă de echilibru sufletesc pentru descendenții lor. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa