Operația de rinoplastie: etapa de recuperare

de WTA.ro

Toți pacienții sunt dornici să vadă rapid rezultatele rinoplastiei (remodelarea nasului), dar procesul de recuperare este unul de durată. În tot acest timp al procesului de recuperare și vindecare, există câțiva pași care trebuie parcurși pentru o vindecare corectă și câteva sfaturi pentru ca lucrurile să decurgă în mod eficient. Recuperarea după operația de rinoplastie este o perioadă în care pacientul trebuie să respecte cu strictețe recomandările medicului.

Timpul mediu de recuperare după o operație de rinoplastie este de un an. Poate suna mult, dar devine mult mai ușor de gestionat atunci când este descompus într-o cronologie clară și bine-definită.

Etape pentru recuperarea după operația de rinoplastie

–   În prima săptămână, atela poate fi îndepărtată din nas și se poate ieși în public fără a prezenta semne vizibile de intervenție chirurgicală, cu excepția cazului în care există vânătăi în jurul ochilor. Acest lucru poate dura 2 săptămâni până la rezolvare. Este sigură chiar și reluarea activităților din viața de zi cu zi.

–   Din a doua săptămână, umflătura feței se calmează și vânătăile ar trebui să dispară.

–   În săptămânile 3-4, se poate reveni în siguranță la activitățile sportive, cum ar fi jogging, înot sau ciclism, iar după 6 săptămâni de la intervenție, pentru că oasele sunt deja stabile, pot fi reluate antrenamente de rezistență, pot fi purtați ochelarii sau se poate sufla nasul în siguranță.

–   După 3 luni, deja amorțeala și senzațiile anormale din nas trebuie să se fi rezolvat, iar la aproape un an de la intervenție, se consideră că procesul de vindecare este complet: umflarea ar fi trebuit să scadă în întregime, iar noua formă a nasului să fie complet rafinată.

Există totuși vreo modalitate de a accelera această cronologie? Există de fapt destul de multe lucruri care pot fi făcute pentru ca recuperarea după chirurgia plastică să treacă mai ușor.

Sfaturi pentru o recuperare rapidă după operația de rinoplastie

În primul rând, este importantă urmarea instrucțiunilor medicului care a efectuat operația. Acesta oferă  instrucțiuni specifice cu privire la ce medicamente trebuie luate, când trebuie administrate, cum să fie îngrijit locul operației pentru a preveni infecția și când este nevoie de un examen pentru urmărirea evoluției. Importantă este și atenția deosebită acordată modului în care pacientul se simte. În cazul în care apar ceva semne de întrebare, este bine ca acestea să fie atent discutate cu medicul pentru a evita alte neplăceri.

În al doilea rând, este recomandat ca timp de cel puțin șase săptămâni după operație, în timpul somnului capul să fie ținut într-o poziție care să nu favorizeze apariția vânătăilor sau umflăturilor. Una dintre cele mai simple modalități de a face acest lucru este sprijinirea capului pe două sau trei perne sau folosirea unei perne de spumă. Dormitul într-un recliner funcționează la fel de bine.

În primele 72 de ore după operație, utilizarea unei comprese reci poate ajuta la reducerea umflăturii. Doar că aceasta nu trebuie aplicată direct pe nas, ci pe obraji, astfel încât să nu fie mișcate accidental oasele sau cartilajul.

Odihna suficientă este extrem de importantă, ca după orice intervenție chirurgicală. Congestia simțită după operație poate face mai dificilă adormirea, dar odihna este o parte vitală a procesului de recuperare. Corpul folosește energie pentru a se vindeca singur, iar un somn zdravăn de șapte sau opt ore în fiecare noapte îi dă corpului timp pentru a restabili acea energie necesară recuperării.

Dacă vrei să afli cât costă operația de rinoplastie, fă-ți o programare!

Te-ar putea interesa