Primarul comunei Plopșoru, Petre Grigorie, lansează acuzații grave după controlul reprezentanților Ministerului Dezvoltării la o lucrare finanțată în comună prin Programul Național de Dezvoltare Locală. „Au sosit, au pus întrebări și au plecat. Au venit cu toporul la brâu. A fost un control cu dedicație”, spune Grigorie. Ministerul a anunțat însă că a făcut o sesizare la DNA în legătură cu investiția din Gorj.
Cele mai citite articole
„La obiectivul de investiții «Sistem de canalizare apă menajeră, satele Olari, Plopșoru, Sărdănești, Văleni, comuna Plopșoru, Județul Gorj» s-a constatat lipsa unei stații de pompare și a unor conducte. Suma solicitată de UAT comuna Plopșoru a fost în cuantum de 743.204,81 lei, sumă nedecontată de MLPDA. MLPDA a făcut o sesizare către Direcția Națională Anticorupție în acest caz”, a transmis, pentru Gorjeanul, Ministerul Dezvoltării.
Primarul Petre Grigorie contestă acest lucru. „Cei de la minister au scris ce au vrut ei. Nu m-au întrebat și nu au făcut un proces-verbal în fața mea, pe care să-l semnez, să-mi însușesc ceea ce scrie acolo. Au venit, au pus întrebări și au plecat. Au venit cu toporul la brâu, cum se spune pe românește. În spatele primăriei am cel puțin 200 de țevi. Ei au spus: «știi exact câtă țeavă există îngropată în pământ?» Păi, cine poate să știe exact, când lucrarea este în execuție”, a declarat primarul Grigorie. Mai mult, există toate pompele de apă, susține edilul, care nu înțelege de ce s-au raportat țevi și pompe lipsă la această investiție. „Eu nu pot să pun pompele în cămine acum, și să le dau drumul peste un an, că dispar, fapt pentru care a fost făcut un proces-verbal de custodie între constructor și primărie, și se află în păstrare, la stația de apă de la Plopșoru. Ei nu au înțeles lucrul acesta. Au zis în fals că lipsesc. Pompele există, sunt în custodie, nu s-au plătit, asta e, foarte bine, nici nu cred că o să plătească vreodată guvernul ăsta. O să așteptăm un alt guvern. Eu am retras cererea de la plată depusă la minister”, a adăugat Grigorie.
Cât privește sesizarea de la DNA, primarul nu știe de așa ceva. „Nu mi-a zis nimeni nimic. Ei au venit, au plecat, la revedere. O lucrare de canalizare se verifică după finalizare. Constructorul din Dolj lucrează în continuare. E aproape finalizată investiția, cred că undeva la 90%. Mai mult, există un proces-verbal al Inspectoratului de Stat în Construcții Gorj și nu s-au constatat nereguli. Ce să mai… au venit cu dedicație și cu asta basta. După 20 de ani de primărie, decât să faci ceva greșit, mai bine nu mai faci nimic. Eu am diriginte de șantier, nu primarul răspunde de calitatea lucrărilor. Când un diriginte de șantier semnează o situație de lucrări, ce mai e de spus”, a conchis primarul Petre Grigorie.
În total, la patru proiecte PNDL din Gorj au fost constatate deficiențe de către Corpul de Control al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
I.I.