Regândirea experienței de lucru – 3 concepte care definesc un business al viitorului, sustenabil pe termen lung

de WTA.ro

Cultura organizațională sustenabilă prioritizează conștientizarea impactului asupra mediului și măsurile de reducere a efectelor negative ale proceselor de lucru în rândul angajaților. În același timp, se concentrează asupra bunăstării angajaților și adaptării mediului de lucru și strategiilor de business la aspirațiile acestora.

Astfel, companiile ce promovează strategii sustenabile la locul de muncă, pot atrage oameni valoroși și loiali, care se simt apreciați pentru contribuția lor și pot lucra eficient, știind că se dezvoltă într-un mediu de lucru ce are un impact pozitiv asupra mediului.

Iată 3 concepte care definesc un business al viitorului, sustenabil pe termen lung.

1. Dezvoltarea unei culturi organizaționale sustenabile

Sustenabilitatea a devenit un cuvânt din ce în ce mai des utilizat în ultimii ani în strategiile de dezvoltare ale companiilor. Strategiile sustenabile înseamnă regândirea modului în care angajații își desfășoară activitatea și, totodată, regândirea organizării spațiului de lucru, în scopul reducerii impactului asupra mediului. 

Prin implementarea sustenabilității în cultura organizațională, managerii pot da un exemplu pozitiv angajaților, oferindu-le contextul potrivit pentru a-și atinge potențialul maxim.

De asemenea, atunci când promovarea sustenabilității devine parte din cultura companiei și se încurajează promovarea măsurilor ce fac mediul de lucru mai sustenabil, angajații își găsesc mai ușor motivația de a performa.

Prin urmare, companiile pot implementa măsuri practice pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate prin crearea unor spații de lucru care să asigure nu doar protecția sanitară de care au nevoie, ci și să susțină colaborarea dintre angajați.

IMMUNE Building Standard™, concept dezvoltat de către antreprenorul Liviu Tudor, oferă companiilor posibilitatea de a oferi angajaților un spațiu de lucru sănătos și furnizează un set de instrumente de măsurare a acestui obiectiv. 

Pe scurt, printr-un mediu de lucru sustenabil înțelegem că o organizație implementează practici de lucru care țin cont de mediu și de resurse. Astfel, un mediu de lucru sustenabil reduce sau elimină impactul negativ asupra mediului. Dar există multe alte beneficii de luat în considerare, inclusiv creșterea satisfacției la locul de muncă, performanțe mai bune ale angajaților și loializarea acestora.

2. Încurajarea și menținerea echilibrului dintre viața personală și cea profesională

Este important pentru companii să înțeleagă că materializarea acestui concept începe chiar cu locul de muncă. 

Cele mai citite articole

Co-living, un model inovator de viață în comunitate, conceput pentru performanță și productivitate maximă, le permite angajaților să trăiască experiențele pe care și le doresc, eliminând factorii exteriori care i-ar putea distrage de la obiectivele de productivitate maximă și dezvoltare personală, mai ales dacă activează într-o industrie competitivă.

O abordare mai modernă a cultivării unui stil de viață profesional, co-living-ul permite angajaților să-și petreacă timpul alături de persoane ce le împărtășesc mentalitatea, ideile și obiectivele de dezvoltare profesională și personală adoptând, în același timp, un stil de viață mai sustenabil. 

În timp ce co-working-ul oferă indivizilor un spațiu de birouri comun, co-living-ul reprezintă o extensie a biroului dedicată dezvoltării profesionale și personale a angajaților.

YUNITY Park oferă un astfel de exemplu de proiect de adaptare a interacțiunilor urbane. Proiectul a făcut posibilă transformarea biroului clasic într-un hub social de colaborare și conectivitate care oferă angajatului spații și servicii pentru toate nevoile sale.

3. Mediul de lucru sustenabil ce stimulează creativitatea și inovarea

Un mediu de lucru sustenabil încurajează angajații să utilizeze resursele naturale în mod responsabil. De asemenea, practicile sustenabile creează un mediu mai prietenos și mai productiv, ce stimulează creativitatea și inovarea.

În termeni practici, angajații au nevoie să-și desfășoare activitatea în clădiri sănătoase, prietenoase cu mediul. 

În plus, atunci când natura este adusă mai aproape de birou, angajații pot deveni mai creativi și mai productivi. Implementarea practicilor sustenabile va avea ca rezultat angajați mai mulțumiți, deoarece aceștia vor putea vedea direct beneficiile muncii lor.

Perspectiva YUNITY asupra mediului de lucru vizează creșterea calității vieții angajaților și gestionarea durabilă a clădirilor. De altfel, obiectivul pe termen lung este de a reduce la net zero emisiile de carbon ale companiei până în 2040. Pentru îndeplinirea acestuia pot fi implementate practici de reutilizare, investiții în producția de energie din surse regenerabile și de gestionare durabilă a clădirilor.

Astfel, companiile ce aleg să facă parte din comunitatea Genesis Property își pot reduce impactul asupra mediului, pot proteja resursele, iar angajații își pot desfășura activitatea într-un mediu propice dezvoltării lor. 

În concluzie, un mediu de lucru sustenabil poate avea multe beneficii pentru companii, prin care pot reduce costurile de operare și pot crea un mediu favorabil dezvoltării angajaților.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa