Tehnica Montessori: Jocuri educative pentru dezvoltarea timpurie a copilului tău

de WTA.ro

Tehnica Montessori se bazează pe ideea că educația începe din primele zile ale vieții și, ca atare, primii ani de viață sunt incredibil de importanți pentru o formare mentală și fizică bună. De aceea, tot mai multe unități de învățământ folosesc azi metoda Montessori.

Află din acest articol câteva idei de jocuri educative de tip Montessori care pot contribui la dezvoltarea timpurie și armonioasă a copilului tău.

Jocuri de sortare

Există mai multe jocuri de sortare din care poți să alegi, precum Cubul magic, una dintre cele mai cunoscute jucării Montessori pentru copii de 1-2 ani. Cel mic trebuie să introducă un anumit număr de piese într-un cub. Scopul jocul este să-l ajute pe copil să învețe culorile și formele de bază. 

Această jucărie este realizată pentru a ajuta coordonarea mână – ochi și pentru a îmbunătății dexteritatea. Alte avantaje includ dezvoltarea concentrării și a abilităților motorii fine. Poți să alegi variate jocuri de sortare, în funcție de preferințele tale sau ale copilului, dar, nu uita, că piesele trebuie să fie mai mari, pentru a evita orice accidente.

Jocuri de echilibru

Poți să alegi jocuri de echilibru, precum Balanța fructelor, dacă vrei să-l ajuți pe cel mic să învețe culorile, sortarea și potrivirea. De asemenea, astfel de jocuri contribuie la dezvoltarea armonioasă a abilităților motorii fine, precum și la abilitatea de rezolvare a problemelor.

Scopul jocurilor de echilibru este ca cel mic să așeze piesele din set într-o anumită poziție, fără ca acestea să cadă. În tot acest timp, balanța se poate mișca, dar, la final, aceasta trebuie să se afle în echilibru. Așadar, copilul are șansa de a învăța elementele de bază ale echilibrului.

Xilofon realizat manual

Pentru această activitate, se pot folosi diferite recipiente (din plastic, metal ori sticlă rezistentă) ce vor fi umplute cu variate materiale. Gradul de umplere al recipientelor va diferi de la unul la altul. Printre materialele ce pot fi utilizate pentru umplere se numără apa, nisipul, orezul, boabele de fasole, pietrișul etc.

Atunci când este lovit recipientul, fiecare va produce un sunet diferit, datorită compoziției diferite din interior și a gradului de umplere. Astfel, cel mic își va dezvolta abilitățile motorii, percepția greutății și a masei, recunoașterea diferitelor materiale etc.

Joc Tangram

Tangramul este un vechi joc chinezesc alcătuit din mai multe forme geometrice – pătrat, triunghiuri, paralelogram etc. Scopul său este de a forma diverse figurine (o plantă, un animal) folosind obiectele puse la dispoziție. Variantele disponibile pe piață includ de la câteva piese până la câteva sute.

Jocul are rolul de a-l învăța pe cel mic să recunoască și să facă diferența dintre variate forme, culori și dimensiuni. De asemenea, contribuie la dezvoltarea perspicacității, a creativității și imaginației copilului. Poate fi folosit și în cazul copiilor care întâmpină dificultăți în a înțelege concepte matematice.

Testează materialul

Pentru această activitate educativă, poți aduna mai multe tipuri de materiale la un loc. Acestea trebuie să fie diferite, adică să fie realizate din lână, bumbac, elastan, nailon, in, mătase etc. Fiecare copil va trebui să atingă unul dintre materiale și să-l descrie vizual și tactil: este roșu, albastru, verde, moale, aspru, catifelat etc.

Poți apoi să le spui copiilor să aleagă o bucată de material pe baza unor criterii alese de ei sau de tine. Fiecare trebuie apoi să explice de ce a făcut respectiva alegere. Jocul are rolul de a-i învăța pe cei mici cuvinte noi, descrierea vizuală și tactilă etc.

Tehnica Montessori este una care se axează pe copil și poate fi practicată în grup sau individual. Activitățile de acest tip tind să fie realizate de către copii din plăcere, iar recompensa este finalizarea sarcinii, reprezentând, astfel, bucuria de a învăța.

Te-ar putea interesa