Top 10 țări care folosesc masiv energie solară

de WTA.ro

Multe țări produc energie solară și au integrat o cantitate semnificativă în rețelele electrice proprii pentru a suplimenta sau a furniza o alternativă la sursele de energie tradițională.

De regulă, cei mai mari producători ai lumii sunt și cei mai mari consumatori, iar acest lucru se datorează și populației țărilor respective, care au optat pentru energie solară în gospodăriile proprii.

Centralele solare folosesc una dintre cele două tehnologii:

  • Sistemele fotovoltaice care folosesc panouri fotovoltaice, fie pe acoperișuri, fie în fermele solare montate la sol.
  • Instalațiile de energie solară concentrată (cunoscute și sub denumirea de „solare termice concentrate”) utilizează energia solară termică pentru a produce aburi, care sunt transformați în electricitate de către o turbină.

Cum multe țări s-au demonstrat implicate și angajate în generarea de energie ecologică în ultimii ani, am pregătit pentru tine un top 10 al țărilor care produc și folosesc energia solară. Descoperă cine este liderul momentului, în lista de mai jos:

10. Coreea de Sud

Această țară intenționează să adauge producției de energie fotovoltaică 30 GW (gigawatt),  până în anul 2030, pentru a îmbunătăți performanța acestui tip de energie care nu a fost una excelentă până în prezent. Proiectele oficiale prevăd montarea sistemelor energetice solare care să producă 14 GW de energie solară doar în 2020.

9. Franța

Piața energiei solare din Franța a crescut cu 59% în primele șase luni ale anului 2018, creștere determinată în principal de instalarea sistemelor solare la scară largă, capacitatea fotovoltaică a sistemelor recent instalate ajungând la 479 MW. În total, puterea fotovoltaică acumulată în această țară a depășit 8,5 GW ceea ce este foarte impresionant.

Datorită spiritului politic, a industriei energetice dezvoltate și a economiei stabile, Franța crește constant ca generator al acestei forme de energie ecologică, dar este și unul dintre cei mai mari consumatori ai acestui tip de energie.

8. Australia

Energia solară a reprezentat 5,2% din producția de energie electrică australiană în 2018, iar în martie 2019, țara avea peste 12,035 MW de energie solară produsă, din care 4.068 MW doar din sistemele care au fost instalate în cele 12 luni precedente.

Multe persoane susțin că Australia are o producție relativ mică de energie solară dacă ținem cont că această țară dispune de toate resursele de care are nevoie pentru a deveni un producător de top. Ținând cont de faptul că dispune de lumină solară, resurse și infrastructură, Australia se poate dezvolta mult mai mult din acest punct de vedere.

7. Marea Britanie

Inițiativele guvernamentale care încurajează școlile, întreprinderile și locuințele să introducă panouri solare, alături de o scădere a costurilor tehnologiei fotovoltaice, au ajutat Marea Britanie să devină unul dintre liderii în producția de energie solară. În 2017, energia solară a reprezentat 3,4% din cantitatea totală de electricitate a Marii Britanii, în creștere față de 3,1% în 2016. Guvernul se așteaptă ca 4 milioane de gospodării să fie alimentate cu energie solară până la finalul anului 2020.

6. Italia

Cele mai citite articole

Deși s-a bazat o perioadă îndelungată de timp pe importurile străine pentru o proporție semnificativă din energia sa, în ultimii 10 ani producția de energie solară în Italia a crescut semnificativ.

Din 2018, energia solară reprezintă 7,9% din cererea de energie electrică, ceea ce face ca Italia să fie un lider major în producția și dezvoltarea energiei solare. După ce UE a stabilit un obiectiv de a genera 20% din energie din surse regenerabile până în 2020, Italia a fost una dintre cele unsprezece națiuni care a atins acest obiectiv cu mult timp înainte de termen.

5. India

Este țara cu cea mai rapidă creștere a industriei energiei solare și a atins o capacitate de 28,18 GW în martie 2019, iar țara a devenit producătorul de energie solară cu cele mai mici costuri din lume. Guvernul a avut o țintă inițială de 20 GW pentru anul 2022, dar obiectivul a fost atins cu patru ani înainte de termen în 2018.

4. Germania

Germania a fost un lider de seamă în producția de energie fotovoltaică ani la rând, obținând în 2018 cea mai mare cantitate de energie solară fotovoltaică consumată pe cap de locuitor. Energia regenerabilă este considerată o prioritate de către guvernul german, care își propune să alimenteze în proporție de 80% din necesarul de electricitate din surse regenerabile până în 2050.

În prima jumătate a anului 2018, energia solară a produs peste 7% din consumul net de energie al țării, dintr-o cotă totală de 39% din surse regenerabile.

3. Japonia

Cu tehnologiile sale avansate de producție, guvernul japonez s-a angajat să crească sursele de energie regenerabilă de la 15% la 22-24% în 2018. De la dezastrul nuclear Fukushima Daiichi, țara a abordat energia solară cu vigoare și seriozitate, stabilind obiective de producție a energiei regenerabile de 28 GW pentru 2020 respectiv 53 GW pentru 2030.

2. Statele Unite

Sau patria celor mai mari centrale solare din lume, Statele Unite sunt a doua cea mai mare piață de energie regenerabilă. În ciuda deciziei președintelui Donald Trump de retragere din Acordul de la Paris, se prevede ca proiectele energetice regenerabile din SUA să beneficieze de stimulente fiscale federale și de politici la nivel de stat pentru dezvoltarea domeniului energiei solare.

1. China

China are o capacitate de producție a energiei solare mai mare decât oricare altă țară din lume și este lider absolut cu un număr mai mare de 130 de GW. De asemenea, deține în continuare recordul pentru cel mai mare proiect solar operațional de 1.547 MW de la Tengger, înregistrat în 2018.

Trebuie menționat faptul că această țară este cel mai mare producător de panouri solare la nivel mondial, iar obiectivele stabilite anterior pentru anul 2020 de către autoritățile chineze au fost depășite cu mai multă ușurință datorită acestui lucru.

Surse:

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa