5 fapte uimitoare despre moarte si practici funerare

de WTA.ro

Chiar daca nu este ceva la care doriti sa va ganditi foarte des, se dovedeste ca modul in care ne tratam mortii in epoca moderna este puternic influentat de modul in care stramosii nostri i-au tratat pe ai lor.

Cand te uiti la moarte si la practicile funerare de-a lungul veacurilor, apar modele repetate de comportament, facand usor sa vezi de unde au aparut unele dintre ideile noastre despre servicii funerare – cum ar fi pastrarea unei urne cu cenusa pe semineu sau a avea o piatra funerara.

Iata, asadar, cateva fapte surprinzatoare despre moarte si practici funerare de-a lungul veacurilor:

1. Unele societati preistorice indepartau carnea de pe oasele decedatilor 

Acest lucru era facut cu cutite ascutite. Si stim acest lucru, deoarece scheletele umane ingropate in aceasta perioada prezinta multe urme de cutit la nivelul craniilor, membrelor si altor oase.

In perioada medievala, trupurile mortilor care trebuiau transportate pe distante lungi pentru inmormantare erau, de asemenea, dezosate – prin dezmembrarea corpului si fierbere. Oasele erau apoi transportate, in timp ce tesuturile moi erau ingropate aproape de locul mortii.

2. Sulite infipte in mormant

Cele mai citite articole

In timpul Epocii Fierului, infigerea sulitelor in morminte era o practica destul de intalnita in estul Comitatului Yorkshire, unul dintre cele 39 Comitate istorice ale Angliei. Sulita era asezata in mormant alaturi de cel decedat sau infipta in mormant – in cateva cazuri se pare ca au fost aruncate cu suficienta forta pentru a strapunge corpul. Nu este clar de ce exista aceasta practica, dar este posibil sa fi fost un obicei militar, similar cu salvele de foc trase acum la inmormantarile militare.

3. Romanii au inventat pietrele funerare

Ca practica importata, primele pietre funerare s-au descoperit in apropierea forturilor militare romane si a asezarilor romane mai urbanizate.

Pe atunci, pietrele funerare erau mai frecvent dedicate femeilor si copiilor decat soldatilor romani. Acest lucru se intampla cel mai probabil, deoarece soldatilor romani nu li se permitea sa se casatoreasca, astfel ca monumentele funerare ale familiei decedate legitimau relatiile in moarte, intr-un mod in care nu puteau fi legitimate in viata.

4. Anglo-saxonii preferau urnele

In perioada anglo-saxona timpurie, resturile incinerate erau  adesea pastrate un timp in comunitate, inainte de inmormantare. Stim acest lucru deoarece grupuri de urne cu cenusa au fost uneori ingropate impreuna. 

5. Mai multe persoane imparteau acelasi sicriu

In perioada medievala, multe biserici parohiale aveau sicrie comunitare, care puteau fi imprumutate sau inchiriate pentru a transporta persoana decedata din casa in curtea bisericii. Cand ajungeau la mormant, trupul era scos din sicriu si ingropat intr-un simplu giulgiu.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa