Ce măsuri trebuie să ia pacienţii diagnosticaţi pozitiv cu COVID 19?

de WTA.ro

Pacienţii care, în urma unui test efectuat în una din unităţile OK Medical sunt diagnosticaţi cu COVID 19, în primul rând nu trebuie să intre în panică, ci să respecte recomandările specialiştilor şi să îşi ia toate măsurile de autoizolare şi de prevenire a răspândirii virusului. Concret, există câţiva paşi pe care pacienţii trebuie să îi urmeze după ce află vestea nefastă că sunt infestaţi cu noul Coronavirus, foarte importanţi pentru sănătatea lor şi a celor din jur.

Primii paşi după depistarea pozitivă a prezenţei virusului COVID 19 în corp

Rezultatul pozitiv obţinut în laboratoarele OK Medical sunt imediat raportate către DSP, către Direcţia de Sănătate Publică teritorială. Astfel, pacienţii pozitivi sunt luaţi în evidenţă DSP şi sunt imediat contactaţi de un reprezentant al acestei instituții astfel încât, dacă prezintă simptome grave să fie transportaţi la o unitate abilitată pentru evaluarea obligatorie şi pentru efectuarea anchetei epidemiologice.  În termen de 30 de zile de la ultima zi a perioadei de izolare, DSP va elibera decizia de izolare în baza căreia se poate solicita şi un concediu medical din partea pacienţilor.

Ce trebuie să facă pacienţii dacă au fost confirmaţi pozitiv şi aleg să rămână izolaţi la domiciliu?

Iniţial, este necesară evaluarea într-o unitate medicală abilitată, obligatorie prin lege, prin care pacienţii se vor deplasa cu o ambulanţă către o unitate medicală abilitată. Ulterior, pacienţii se vor izola de restul familiei, vor reduce interacţiunea cu persoanele din jurul lor şi vor purta masca atunci când ies din zona de izolare. Pe cât posibil, în cadrul locuinţei pacienţii vor folosi singuri o cameră şi o baie sau vor utiliza continuu masca şi vor dezinfecta în mod frecvent toate obiectele de folosinţă comună după ce le ating. În plus, pacienţii confirmaţi pozitiv vor anunţa medicul de familie pentru a fi luaţi în evidenţă.

Dacă starea de sănătate, pe parcursul izolării se agravează brusc, atunci trebuie anunţat serviciul 112 care va trimite de urgenţă o ambulanţă cu izoleta în vederea internării pacientului.

Cum trebuie să reacţioneze persoanele sănătoase din aceeaşi locuinţă cu pacientul confirmat pozitiv izolat?

Deoarece pacienţii nu se pot izola total de restul familiei, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le afle cei care sunt contacti direcţi. Cei care rămân împreună cu pacienţii vor primi o decizie de carantinare pentru toată perioada cât timp pacienţii sunt izolaţi, dacă persoanele din familie sunt declarate în ancheta DSP. Aceste persoane, membrii ai familiei, vor avea următoarele obligaţii pe toată durata carantinarii:

Cele mai citite articole

·                 să respecte distanţarea faţă de membrul familiei infectat;

·                 să îşi urmărească starea de sănătate pentru a depista rapid eventualele semne şi simptome ale bolii;

·                 să contacteze de urgenţă serviciul 112 dacă apar semnele bolii respiratorii sau alte semne caracteristice COVID 19;

·                 să încerce să doarmă în altă cameră, nu cu pacienţii depistaţi pozitiv;

·                 să îşi facă un test RT PCR de depistare a infectării cu virusul Covid 19.

Conform reglementărilor în vigoare, nu este necesară retestarea după diagnosticare, ci după încheierea celor 14 zile de izolare, pacienţii care nu prezintă simptome îşi pot relua activitatea anterioară la locul de muncă, respectând în continuare regulile de protecţie.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa