Respectarea regulilor de igienă a constituit întotdeauna o condiție necesară în cadrul spațiilor comune de lucru așa cum este și cazul birourilor din instituții, firme și companii. Odată cu declanșarea crizei sanitare generate de pandemie, igiena a devenit prioritate zero, având un rol crucial în limitarea răspândirii infecțiilor. Totodată, de respectarea regulilor de igienă a ajuns să depindă și continuarea activității în cadrul instituțiilor și agenților economici, pentru că astfel se previne apariția de focare de Covid-19.
În această situație, am considerat necesar să reamintim principalele reguli de igienă care trebuie respectate de angajații care lucrează în birouri.
Spală-ți mâinile frecvent
Tastaturile, telefoanele, clanțele ușilor și alte suprafețe din birouri au o încărcătură microbiană ridicată, din cauza faptului că sunt atinse de multe persoane, iar asta înseamnă un risc sporit de îmbolnăvire. Pentru a evita acest risc, este bine să te speli mai des pe des pe mâini, mai ales înainte și după masă, după ce utilizezi toaleta, folosești coșul de gunoi sau îți sufli nasul. Pentru mai multă siguranță este indicată și dezinfectarea mâinilor după spălare, iar acest lucru îl poți face folosind dezinfectant pentru mâini de pe sterge.ro.
Ca angajator, trebuie să te asiguri că salariații au permanent la dispoziție săpun și dezinfectant pentru mâini și să le amintești să le folosească, prin amplasarea de afișe în sălile de mese, la toalete, în apropierea coșurilor de gunoi și în alte zone intens tranzitate.
Păstrează curățenia la locul de muncă
Cele mai citite articole
După igiena mâinilor, curățenia este un alt element care contribuie la reducerea riscului de îmbolnăvire datorat virusurilor, bacteriilor și altor agenți patogeni care se găsesc în astfel de spații. De aceea, este indicat să ștergi des praful din birou, să arunci gunoiul când coșul e plin și să nu lași resturi de mâncare de pe-o zi pe alta. De asemenea, în actualul context epidemiologic, specialiștii recomandă și dezinfectarea repetată a suprafețelor atinse în mod frecvent. Acestea trebuie șterse cu lavete de unică folosință și soluții speciale de curățare și dezinfectare. Lavetele trebuie să aibă un grad scăzut de absorbție, astfel încât soluțiile dezinfectante să rămână pe suprafețe, în loc să se impregneze în lavete. Suprafețele care trebuie șterse în mod frecvent sunt clanțele ușilor, robineții de la chiuvete, mânerele, tastaturile și mouse-urile, ecranele telefoanelor și tabletelor, butoanele de la lift și alte dispozitive folosite în mod curent.
Aerisește spațiul de lucru
Cu cât geamurile stau deschise mai mult timp, cu atât scade concentrația de agenți patogeni dintr-o încăpere, iar din acest motiv, aerisirea spațiului de lucru reprezintă o altă regulă importantă de igienă. Un birou în care își petreci cea mai mare parte a zilei trebuie aerisit de 4-5 ori pe zi, iar atunci când vremea de afară îți permite, poți să ții geamul deschis permanent. În rest, se recomandă ca geamul să fie deschis timp de 10-15 minute, timp suficient pentru ca aerul din încăpere să se oxigeneze.
Pare paradoxal, însă o bună aerisire a biroului în sezonul rece previne răceala și gripa. În plus, se reduce și riscul de infecție cu noul coronavirus, ținând cont de faptul că acesta, ca și virusurile ce provoacă răceala și gripa se transmite pe cale aeriană, iar prin aerisirea spațiilor închise se reduce concentrația de agenți patogeni din interior.
Statisticile dinainte de pandemie indicau faptul că nerespectarea regulilor de igienă era un factor determinant important pentru absenteismul la locul de muncă. Acesta ajunsese la acea vreme la un nivel de 2,5%, cu un cost de 703 euro pe angajat. Între timp, apariția de focare de Covid-19 în rândul angajaților a dus la chiar și la întreruperea activității în instituții și companii, dar după ce s-a pus tot mai mare accent pe respectarea regulilor de igienă, astfel de situații sunt tot mai rare.